školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Přednáška

Fotografie jako fotografie - přednáška

Tomáš Pospěch
Po 10.10. - 20:30

Doprovodná přednáška kurátora Tomáše Pospěcha k výstavě Hledání vizualismu na příkladu tvorby K. Kameníka, J. Mouchy a B. Sousedíka.

Výstava v Galerii Školská a v Šedém pokoji představuje výběr z díla tří výrazných osobností generace českých fotografů, jejichž tvorba se formovala během 80. let. Pro kurátora Tomáše Pospěcha byl referenčním rámcem pojem vizualismus, který v roce 1980 definoval a aplikoval mediální umělec a teoretik Andreas Müller-Pohle. Otázkou zůstává, zda se u nás jednalo o vizualismus, rozvíjení podnětů subjektivního dokumentu nebo o reflexi programu elementární fotografie, jak byla tehdy diskutována v Polsku. Každopádně v 80. letech ovlivňoval vizualismus výrazně přemýšlení o dobové fotografii a hlásily se němu desítky evropských autorů. Fotografie Josefa Mouchy, Karla Kameníka a Bořka Sousedíka byly v posledních letech v pražském prostředí vystavovány jen zřídka. Výstava proto nabízí unikátní příležitost je vnímat v širším kontextu fotografické retrospektivy 80. let.

Výstava je součástí festivalu Fotografie 80.let - Nekonečné čekání, který v měsíci říjnu probíhá v devíti pražských galeriích.

Fotografie 80. let - Nekonečné čekání je název prvního ročníku festivalu Fotograf, který bude od 4. do 31. října okupovat desítku pražských galerií. Podtitul rozsáhlé přehlídky tak nabízí dvojí výklad: jednak připomíná tehdejší očekávání spjatá se změnou poměrů a režimu, jednak ale nepřímo poukazuje na fakt, že od 80. let česká fotografie nenašla silnější společnou ideu nebo původní směr.

Karel Kameník: Bez názvu.Festival připomene významné české i slovenské autory - Jano Pavlíka, Rudo Prekopa, Petera Župníka, Jana Svobodu, Iren Stehli, Josefa Mouchu, Jiřího Hankeho a řadu dalších. Představí ale i tvorbu nejmladší generace umělců, jejichž rukopis nebo tematickou profilaci 80. léta ovlivnila. Atmosféru, umělecký diskurs a další umělecké žánry i artefakty doby nedávno minulé mohou návštěvníci festivalu načerpat i díky bohatému doprovodnému programu.

Fotografie Jany Šaškové.Hlavním organizátorem festivalu je občanské sdružení Fotograf 07, které u této příležitosti vydává tematické číslo časopisu FOTOGRAF #18, osmdesátá léta. To bude sloužit zároveň jako širší tematická publikace a katalog festivalu.