školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Dílna

Vaření knih II (Odyseus)

Kurz kreativního vaření s Marcusem Bergnerem
Čt 27.10. - 20:00

Tentokrát se Marcus Bergner inspiroval uměním kuchyńským v posledním velkém evropském románu: Odyseem Jamese Joyce a kulinářskou psychogeografií Dublinu.

Vaření knih je série gastronomických workshopů s literární příchutí. Je inspirována literárními a metaforickými významy anglického výrazu "Cooking the books". Každý workshop vychází z literárních odkazů, poetiky a perspektivy. Cílem je znovu-objevit pozapomenuté a speciální kulinární procesy a recepty.

Může sestávat z metodiky připravy jednoduché polévky, salátu,nebo jiného pokrmu.

Kurz vaření interpretuje, nebo des-interpretuje široké spektrum literárních inspirací, počínaje Françoisem Rabelaisem, přes Jamese Joyce, Georgese Pereca, Jaroslava Haška, Ladislava Klímu, WIrginii Wolf, Thomase Pynchona, až k Stanislavu Lemovi, či dokonce Michalu Vieweghovi.

Účastnící si mohou přinést případně i vlastní potraviny a ingredience pro jednotlivé dílny.
Součástí dílny je společná večeře.

Informace a přihlášky: marcusbergner@hotmail.com.

Účastnický příspěvek za jednu dílnu: 100 Kč

předběžné joyceovské menu:

Fine vegetable Irish stew
Eggs en Fete
cheese souffle natchitoches
pain perdu (lost bread)
sweet potato croquettes
lettuce au jus

Marcus Bergner se narodil 1956 v Melbourne, velkou část svého života prožil v Římě a Londýně. Po absolutoriu uměleckých studií na Victorian College of Arts byl na přímluvu švýcarského umělce Dietra Rotha přijat na uměleckou akademii v německém Braunschweigu, kde v letech 1981-83 studoval experimentální film a malířství. Natočil více než 20 experimentálních filmů znamých v Evropě, Austrálii i Americe. Od poloviny 80.let člen australské skupiny fónické poesie a performance Arf Arf jejíž tvorba zahrnuje více než sto jevištních představení nejrůznějšího druhu. Skupina podnikla dvě rozsáhlá turné do osmi evropských zemí, existuje řada publikovaných materiálů, nahrávek a rozhlasových pořadů. Marcus Bergner se rovněž podílel na vzniku experimentálního dokumentu The Thread of Voice inspirovaného tvorbou skupiny. V současnosti se zabývá v rámci postgraduálního studia na Melbourne University a Victorian College of Art výzkumem intermediálních vztahů mezi experimentálním filmem a experimentální literaturou, současnou výtvarnou tvorbou a novými estetickými teoriemi.

Vstupné: 100 Kč

James Joyce hraje na kytaru

About the Artist 

Další fotografie 

James Joyce 1
odyseus