školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Přednáška

Jiří Černický - Cesta do Tibetu

přednáška s komentovanou projekcí
Čt 8.12. - 19:00

Jiří Černický podnikl s několika přáteli letos na podzim expedici do Tibetu. Cílem bylo dostat se do nejodlehlejších částí západního Tibetu: do okolí hory Kailás a královského města Guge. Dokumentace obsahuje stovky fotografií, ze kterých Černický vybral ty nejzajímavější.

Nejposvátnější asijská hora Gang rinpočhe, na západě známá spíše jako Kailás, je mýtickým středem světa pro hinduismus, buddhismus, džinismus i bönismus. Tyčí se do výšky 6714 metrů, leží v pohoří Transhimaláje v západním Tibetu a obepíná jí poutní okruh o délce 52 kilometrů. Na vyvýšenině na začátku západního údolí Darlung stojí stúpa Kangňi, jíž jako bránou vchází poutník do magické krajiny hory. Podle legendy projití touto branou smývá hříchy současného života. Nedaleko stúpy se k nebi tyčí Darphočhe, ověšená girlandami modlitebních praporků, u níž se každý rok koná slavnost Saga Dawa. Na jižním úpatí Kailásu jsou dvě posvátná jezera, Manasaróvar a Rakastal. V blízkosti hory Kailás pramení čtyři asijské veletoky zásobující velkou část Asie vodou - Ganga, Indus, Satladž a Brahmaputra.

Zříceniny tibetského království Guge jsou v západotibetském kraji Ngari. Je to nejvýše položené starověké království „střechy světa". Cesta z Lhasy, hlavního města Tibetské autonomní oblasti do starobylého království vede prázdným a neobydleným pouštním prostorem.

Projekce s vyprávěním je provázena stylovým občerstvením.

hora

About the Artist 

Další fotografie 

tibet
map