školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Dílna

Technologie kamenotisku velkoformátová litografie

Lektor: Petr Korbelář
13.1.15.1.
Čt 12.1. - 18:00

Dílna věnovaná technologii tisku z kamene, v jejímž průběhu se účastníci seznámí s různými technologickými možnostmi litografického tisku a budou si moci prakticky vyzkoušet tisk vlastního malého listu. V úvodu prezentace velkoformátových tisků Petra Korbeláře.

Zahájení prezentace tisků ve čtvrtek 12.ledna v 17h. Na vernisáži zahraje Ondřej Smeykal. Začátek dílny v sobotu 14. 1. 2012 v 10h. Dílna potrvá do 17h. V neděli akustický koncert dua Korbelář-Kutulán začíná v 10h.

Na dílně bude vysvětlen základní princip této grafické techniky a na pojízdním ručním lisu názorně předveden tisk.
Poté dle počtu účastníků namaluje každý svůj malý obrázek na jeden kámen, který společnými silami vytiskneme.

Každý účastník dílny si odnese domů svoji originální černobílou litografii.
Kurzovné a příspěvek na materiál je 250Kč.
Přihlášky na dílnu:
Petr Korbelář: 723 892 988,
email: katchamama@gmail.com

Kamenotisk (litografie - slovo pochází z řeckého slova lithos - kámen, grafein - psát) je tisková technika vynalezená roku 1796 Aloisem Senefelderem. Kamenotisk je metoda tisku především na hladké povrchy. Používá tiskové formy bez jakéhokoliv reliéfu, vystouplého či vyhloubeného. Tisknoucí i netisknoucí prvky jsou na jedné výškové úrovni. Její podstatou je jemně vyhlazený kámen, druh vápence. Na jeho povrch se ručně mastnou tuší přenese kresba písma nebo obrazu. Namaštěná místa přijímají mastnou tiskovou barvu, jsou to tedy místa tisknoucí. Místa netisknoucí se navlhčí vodou, aby barvu nepřijímala. Pórovitý kámen přijímá jak mastnotu, tak i vodu. Při výrobě tiskové formy se tedy využívá vzájemné odpudivosti mastnoty a vody. Vynálezcem byl pražský rodák Alois Senefelder. Kamenná deska bývá u velkých formátů i přes 10 cm silná a často se slepuje ze dvou druhů kamene. Strojové desky velkých formátů byly velmi těžké (např. u formátu 80 x 120 váží přes 150 kg). Manipulace s nimi byla velice obtížná. Deska se zakládá pomocí vozíků na fundament kamenotiskových rychlolisů. Před každým naválením barvou a před tiskem se vždy kámen vlhči. Po vybarvení barvou následuje přímý tisk na papír. Proces vlhčení, navalování barvou a otisku na papír se ve stroji stále opakuje. Kresba musí být na kameni zrcadlově obrácená, podobně jako u knihtiskových forem. V dnešní době tuto techniku používají výhradně umělci k tisku originálních litografií v malých nákladech (30-200 kusů).

Vstupné: 250 Kč

smeykal

About the Artist 

Další fotografie 

dílna korbelář
litografie korbelář
litografická dílna
dílna
dílna
dílna
dílna
výstava litografií
dílna
dílna
dílna
dílna
dílna
výstava litografií
výstava litografií