školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Koncert Přednáška

Bernhard Gál

koncert elektronické hudby v IIM
Út 17.4. - 20:00

Komunikační prostor Školská 28 ve spolupráci s IIM a Rakouským kulturním fórem v Praze uvádějí koncert rakouského hudebníka, muzikologa a zvukového umělce.

od 13:30 proběhne přednáška Beyond Categories o posledních projektech obou umělců a v 18.00 bude audiovizuální koncert několika děl Bernharda Gála a Belmy Bešlić-Gál v Institutu intermedii na ČVUT .

Rakouský umělec, skladatel a muzikolog Bernhard Gal (Gál) se věnuje rovným dílem soudobé hudbě, instalacím a intermediálním projektům. Kombinuje média zvuku, světla, objekty, prostorové koncepty a videoprojekce. Jde převážně o site-specific díla a zabývá se vnímáním. Skládá hudbu pro (elektro)akustické nástroje a hraje na laptop. Cestuje po celém světě a spolupracuje s různými umělci - vedle hudebníků, jako jsou Tung Chao-Ming, Kai Fagaschinski, Jennifer Walshe a Belma Bešlić-Gal, také s japonskou architektkou Yumi Kori („audio-architektonické instalace“).

Zájem o hudbu a (zvukové) umění rozvíjel Gal přibližně od čtrnácti let. Vystudoval zvukové inženýrství a muzikologii na Vídeňské univerzitě. Po ročním rezidenčním pobytu v New Yorku (1997-98) se zaměřil na skladatelskou a uměleckou činnost. Provozuje vydavatelství Gromoga a umělecky řídí rakouskou iniciativu sp ce. Od roku 2006 také organizuje festival "shut up and listen!", zaměřený na hudbu a sound art. Vyučuje v Berlíně a Salzburgu a pořádá přednášky a workshopy. Účinkoval již na mnoha mezinárodních festivalech (Wien Modern Vienna, MaerzMusik Berlin, Sonambiente Berlin, Donaueschinger Musiktage, Nuova Consonanza Rome, MATA Festival New York, Soundfield Chicago, Mutek Montreal, Musicacoustica Beijing, FILE São Paulo). Obdržel několik ocenění a vydal přibližně 30 nahrávek. Kromě dalších dokumentů stojí za zmínku shrnující kniha dokumentující Gálovy intermediální instalace od roku 1999, kterou vydalo německé nakladatelství Kehrer Verlag Heidelberg.

http://www.iim.cz

Berhard Gál, Taipei

About the Artist 

Attachment 

Další fotografie 

Bernhard Gál, live in Vienna. Foto: X. Hu
Bernhard Gál - Selbstportrait. Foto: B. Gál