školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Koncert Přednáška

Peter Cusack: dobře temperovaná města a zvukové zpravodajství

Setkání s britským hudebníkem a zvukovým umělcem
Po 23.4. - 20:00

Projekt “Favourite Sounds” Petera Cusacka mapuje, co vnímají lidé v Berlině, Londýně, Praze, nebo Pekingu jako přijemné, pozitivní zvukové prostředí. Jejich odpovědi tvoří základ rozsáhlého digitálního zvukového archivu vědomostí o městech a naznačují, jak se různí lidé v nich cítí.

Peter Cusack provádí tento umělecký a mezidisciplinární výzkum od roku 1998 a v posledních měsících se věnoval díky stipendiu DAAD hlavně svému výzkumu zvukové krajiny v Berlíně a v Německu.

Poslední projekty - "Thames Estuary shipping" a "Garzweiler brown coal mine" jsou také založeny na terénních nahrávkách a prozkoumávají místa, s ekologickou zátěží.

Budou diskutovány také spojitosti mezi metodologií projektu favourite sounds a zvukovým zpravodajstvím. Zvukový, nebo sónický žurnalismus je cosi jako zvukový ekvivalent fotožurnalismu.Je založený na myšlence, že všechny zvuky, nejenom ty spojené s řečí, nesou v sobě důležitou a podstatnou informaci jak o mistě, tak o událostech. Informaci, ktera má jiný charakter, ale je komplementární k médiu vizuality a jazyka obecně. Řeč zde neni odsunuta do pozadí, ale dochází spíš k postupné rehabilitaci celého univerza dalších, tzv. ambientních zvuků.

Tématem diskuze se zvukovými ukázkami a snímky bude srovnání zvukového prostředí v Praze, Berlíně a Londýně a z dalších míst, kterými se Cusack několik let zabývá ve svém projektu "Sounds From Dangerous Places".

Peter Cusack je londýnský umělec, pedagog a hudebník, člen CRiSAP (Creative Research in Sound Art & Performance) a spoluautor konceptu Oblíbené zvuky Prahy a autor projektu Favourite sounds.

Baku, Edward Burtynsky. 'The end of oil' - SOCAR Oil Fields #4 Baku, Azerbaijan, 2006

About the Artist 

Další fotografie 

Berlin
Peter Cusack
P.Cusack, skolska 28
P.Cusack, skolska 28