školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Diskuse Prezentace

Autorská prohlídka výstavy & umění v sadech

Jana Doležalová, Štěpán Plátek, Jan Freiberg, Lenka Dolanová, Michal Kindernay
Čt 15.11. - 19:00

Autorská prohlídka výstavy & umění v sadu s ochutnávkou tuzemských letošních moštů.

V rámci doprovodného programu výstavy autoři Jana Doležalová a Štěpán Plátek představí svůj projekt Agrosquatting, který upravili do galerijního prostoru. Jan Freiberg uvede svůj sadařský projekt a občanské sdružení yo-yo promluví o aktivitách (nejen) v bývalém kravíně na Vysočině.

Jana Doležalová a Štěpán Plátek se dlouhodobě věnují projektu pod názvem Agrosquatting. Agrosquatting není striktně definován, je ohebný a proměnlivý. Východiskem projektu je zanedbaný jabloňový sad, o který se starají od roku 2009 bez vědomí jeho majitelů. Bývalý hospodářský areál, kde se sad nachází, odkrývá svá specifika, která reflektují ve své práci. V souladu s ročními obdobími pečují o stromy a celý sad a o potřeby zvířecích obyvatel areálu.

SAD Jana Freiberga je pohyblivý, bohatě strukturovaný umělecko-sociální projekt na pomezí fotografie, lokální historie, zemědělství a sociální terapie. Jan Freiberg prozkoumává fenomén sadařství skrze médium fotografie, ale i sociální a dokumentární přístupy. Projekt Sad má podobu pojízdné sběrny. Prozatím se zastavil na dvou místech. V Uničově, kde na něm spolupracovala Blanka Švédová, nabyl lokálně historické podoby a byl ukončen malou výstavou realizovanou v tamní městské knihovně a intervencemi do uničovského prostředí. Dále v ateliéru fotografie Michala Kalhouse na Ostravské univerzitě v Ostravě, na Volyňsku či v Praze v rámci akce "Oživme si barák".

Yo-yo je občanské sdružení spojující umělce, kurátory ale i osobnosti z různorodých oborů (včelařství, umělecká řemesla, biologie atd.) Aktivity sdružení jsou široké, od dílen, tématických akcí a výstav po malé konference a komplexnější projekty, které se pohybují na pomezí umění a ekologie v urbánním a rurálním prostředí. Lenka Dolanová a Michal Kindernay představí plánované projekty, které souvisí s tématy sadařství, včelařství a myslivosti.

Součástí večera bude ochutnávka tuzemského letošního moštu.

Slivoň v kravíně

Další fotografie 

Sad
sad
prezentace výstavy
prezentace výstavy
prezentace výstavy
prezentace výstavy
Jan Freiberg o sadech