školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Hlavní Galerie

Device_art 4.013

Mezinárodní festival robotiky a nových technologií v umění
8.2.15.2.
Pá 8.2. - 19:00

Kurátoři: Kontejner, Sandra Sajovic a Machiko Kusahara

Vernisáž bude dále pokračovat v klubu K4 performancemi a následující den "kulatým stolem"

Device_art 4.013, v pořadí již čtvrté mezinárodní trienále - festival robotiky a nových technologií v umění, organizuje kurátorský tým Kontejner (chorvatské sdružení pro současné umění v Záhřebu), slovinská kurátorka Sandra Sajovic a Machiko Kusahara z Japonska. Festival pravidelně cestuje do zahraničí, tentokrát na českou uměleckou scénu a představí “vynálezy“ umělců z Japonska, Chorvatska, Slovinska a Srbska. Projekt v roce 2012 a 2013 sleduje, proměňuje a kontextualizuje současné tendence na těchto uměleckých scénách skrze mezinárodní výstavu, série performancí a kulatý stůl - prezentace umělců. Součástí je také festivalová publikace a afterparty s koncerty a dalšími performancemi. Device_art 4.013 představuje své cíle a projekty českému publiku podobně jako úspěšně prezentoval českou “novomediální“ scénu na festivalu v domácím Záhřebu v listopadu 2012.

V minulosti se festival zaměřil na domácí chorvatskou uměleckou scénu (2004) a dále kalifornskou (2006) a japonskou (2009/2010), mapuje různorodé kreativní tendence v novomediálním a technologickém umění. Mezinárodní umělci a umělecké koncepty byly úspěšně představeny v Záhřebu, Bělehradě, Lublani, San Francisku a v Tokyu. Kromě prezentace projektu v Čechách si Device_art 4.013 klade za cíl podnítit a motivovat uměleckou výměnu mezi českou, chorvatskou, slovinskou a srbskou regionální scénou.

Výstava v galerii Školská 28 představuje samoregulační zvukovou instalaci Bentronix Marka Batisty (SI), interaktivní tech-utopickou instalaci G8 Martiny Mezak (HR), Self-Sustaining System of Absurdity - autonomní informační fázovou instalaci Stevana Kojiće (RS) a mechanickou iluzivní obrazovou instalaci Pendulum Sanely Jahić, jejíž kybernetická performance Fire Painting bude rovněž prezentována ve formě video dokumentace. Dále výstava zahrnuje dokumentaci přístroje / sochy Furnace For the Sublimation of Spirits Silvia Vujičiće (HR), hudební nástroje a vynálezy Maywa Denki’se (JP), různé “tělové” přístroje Hirooa Iwata (JP), Kazuhika Hachiyae (JP) a Ryoty Kuwakuba (JP) a bio-modifikující prototyp přístroje Tateye od Anselma Tumpiće (HR). “Přístrojová” hackerka Saša Spačal (SI) ve spolupráci s Mirjanem Švageljem (SI) a Anilem Podgornikem (SI) prezentuje a hudební skříňku Mycophone a záhřebský I’MM_ Media lab představí hacknuté přístroje jako například Scanner Camera and SoundPlant2SoundBox.

Galerie je výjimečně otevřená po celou dobu festivalu od 13:00 do 19:00.

Program v klubu K4 v pátek 8.2. od 20:00
Milan Guštar (CZ) - Densatio in 128 edo.
MMessy Oscillators (HR) featuring i.m.klif (HR)
Marko Batista’s (SI) performance Siphon:Sys:Apparatus 1.1
Gothic Disneyland (CZ)

Program v klubu K4 v sobotu 9.2. od 18:00
Kulatý stůl - prezentace a diskuze přítomných mezinárodních umělců a organizátorů (Tereza Teklić (HR), Ena Hodžić (HR), Michal Kindernay (CZ), Saša Spačal (SI), Deborah Hustić (HR), i.m.klif (HR) a další.