školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Projekce

Deborah Stratman

Autorská videoprojekce
Čt 21.2. - 20:30

Deborah Stratman je americká umělkyně a filmařka z Chicaga, která se zajímá o problematiku krajin a systémů. Její filmy nevyprávějí příběhy, spíš naznačují a otevírají různé problémy. Většina jejích děl tématizuje vztahy mezi fyzickým prostředím a lidským bojem o moc a kontrolu, který se ve tváři krajiny odráží.

V jejích posledních filmech se objevují otázky a vyprávění o současných fenoménech jako jsou víra, svoboda, rozpínavost a paranormální jevy. Stratmanová používá různá média, včetně sochy, fotografie, kresby a zvuku. Vystavovala například na Whitney Bienniale, v Museu of Modern Art v New Yorku, Centre Pompidou, Hammer Museum, Witte de Withv Rotterdamu, Walker Art Center, nebo Yerba Buena Center. Je autorkou řady site-specific projektů realizovaných ve spolupráci například s Center for Land Use Interpretation, Temporary Services, Mercer Union v Torontu, Blaffer Gallery v Houstonu, Klondike Institute of Art & Culture v Yukonu a Ballroom Gallery v Marfě.

Její filmy byly promítány na přehlídkách a festivalech jako Sundance, Viennale, Full Frame, Ann Arbor, Oberhausen a Rotterdam. Je držitelkou grantů od Fulbrightovy a Guggenheimovy nadace, ceny Creative Capital award. V současnosti vyučuje na University of Illinois v Chicagu.

Program:
- Village, Silenced (2012, 7 min)
- It Will Die Out in the Mind (2006, 4m)
- How Among the Frozen Words (2005, 1m)
- The Name is not the Thing named (2012, 11 min)
Musical Insects (2013, 7m)
- Kuyenda N'kubvina (Walking is Dancing) (2010, 40 min)

S podporou Trust for Mutual Understanding, ve spolupráci s FAMU připravil kurátor Henry Hills.

Další fotografie 

Deborah Stratman
Deborah Stratman | Still from the film It Will Die Out In The Mind (2006)
Desert Resonator, 2011. Sonic sculpture permanently installed at the CLUI Desert Research Station, Hinkley CA. Deborah Stratman and Steven Badgett.