školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Projekce

Fern Silva

Autorská videoprojekce
Čt 7.3. - 20:30

Tvorba Ferna Silvy (nar. 1982, Hartford, CT) zahrnuje film, video a projekce, které byly prezentovány na různých festivalech, v galeriích, muzeích a cinematékách včetně the Toronto, Berlin, Locarno, Rotterdam, New York, Edinburgh, a Ann Arbor Film Festivals, Anthology Film Archive, Wexner Center for the Arts, San Francisco Cinematheque, Roulette Gallery, LMAKprojects, White Box Gallery and the Greater New York exhibition at MOMA P.S.1.

Jeho práce je inspirována cestováním, dokumentuje pohyb světem jako pojiva osobního a pomíjívého a vlivy místopisu, klima a okolí na společenské vztahy, komunikaci a metafyzično. Přitahují jej témata popírající národní identitu nebo podivnosti mýtů, folklóru, mystiky nebo jednotlivých rituálů. Místo jednotlivostí zachycuje spíše momenty společné všem bytostem a přítomné ve všech strukturách. V úsilí vyhnout se dokumentárním klišé zdůrazňuje imaginaci v různých rovinách možných vyprávění. Zvědavost a paměť dodává jeho tvorbě napětí mezi mystifikací pozorování a zkušenosti a uskutečňováním v čase jako formy sjednocení.

Fern Silva je mezi 25 filmovými tvůrci 21. století v žebříčku Film Comment Magazine’s Avant-Garde Filmmakers Poll, je držitelem ocenění Gus Van Sant Award ze 49. ročníku Ann Arbor Film Festival a jeho film byl nominován na nejlepší mezinárodní krátký film na Edinburgském filmovém festivalu v roce 2012. V současné době žije v Brooklynu v New Yorku a Chicagu, kde učí filmovou tvorbu na University of Illinois-Chicago.

Program:
Concrete Parlay (2012 18mins-16mm transfered to video)
- Passage Upon the Plume (2011 8mins-16mm transfered to video)
- In the Absence of Light, Darkness Prevails (2010 14mins-16mm transfered to video)
- Peril of the Antilles (2011 6mins-16mm transfered to video)
- Servants of Mercy (2010 14mins-16mm transfered to video)

Realizováno s podporou Trust for Mutual Understanding, ve spolupráci s FAMU připravil kurátor Henry Hills.