školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Dílna

Vaření knih III / ledové objekty Ondřeje Kotrče

Kurz kreativního vaření s Marcusem Bergnerem - Gertrude Stein
St 19.6. - 20:00

Inspirací pro tuto dílnu ze série gastronomických workshopů Marcuse Bergnera je literární dílo americké spisovatelky židovského původu Gertrude Stein. V průběhu přípravy jednoduchých pokrmů, reflektujících její mistrovská díla, bude hlavní pozornost věnována knize „Tender Buttons:Object, Food, Rooms“ (1914). Kniha využívá techniku automatického psaní prostého logiky, standardních vyprávěcích postupů a gramatiky - je verbálně/kulinářsko/eroticko/kubistickou koláží. Gertrude Stein sice sama nevařila, ale její celoživotní partnerka a spolupracovnice Alice B.Toklas byla skvělá kuchařka a deset let po smrti Gertrudy Stein publikovala úspěšnou kuchařskou knihu, dokumentující mnoho pokrmů, které měly Stein a Toklas v oblibě a které servírovaly v salónu, vedeném během jejich společného života ve Francii okolo druhé světové války. Kuchařka Alice B. Toklas zahrnuje vedle řady základních i neobvyklé pokrmy, jako například : ovocné suflé, rybky na orientální způsob, čínská vejce, omeleta v kabátě, salát Aphrodite, salát Raphael, koláč ovocného osvobození a také nechvalně proslulý recept Briona Gysina na hašišový fondán. Během workshopu budeme vytvářet nová kulinárně - literární spojení, nad jejichž „ pozoruhodnou plasticitou“ se ve svých inovativních esejích zamýšlí francouzský filozof a a kritik umění Louis Marin.

Obecné informace o sérii workshopů Vaření knih:

Inspirativní alibi k podobným experimentálním přístupům k vaření a literatuře poskytuje výklad snu jako šestého smyslu (Rimbaud). Anglický výraz "vaření knih" přeneseně znamená zapojit se do podvodných a klamavých procesů a akcí. Tyto kvality někdy také hrají důležitou roli v rozvoji skutečně odlišných, nápaditých a zásadně inovativních přístupů v umění, což platí pro vaření stejně jako pro všechny umělecké obory a oblasti. Série workshopů čerpá inspiraci jak z doslovných, tak z metaforických důsledků takové fráze, proto se pustíme do průzkumu v podstatě postranních a bludných, ale vždy "zdravých" způsobů přípravy vaření a prožívání jídla.

Každý workshop pracuje se souborem literárních odkazů a perspektiv pro přehodnocení různých základních kulinářských procesů nebo receptů. Například zhotovení jednoduchého vývaru nebo salátu je ovlivněno a navrženo v souladu s interpretací, a dokonce i dezinterpretací, některých starých i moderních literárních děl. Je vítáno, pokud účastníci přinesou své vlastní čerstvé a zdravé suroviny.

Během workshopu proběhne také jednovečerní instalace sorbetových objektů Ondřeje Kotrče, které budeme moci ochutnat, než se postupně roztečou.

Iolanda Oliveira v rámci večera představí svoji site-specific instalaci ve dvorku Školská 28.
Zastavení je stejně důležité jako akce,
neboť představuje možnost uzavřít tělo.
Tělo v klidu a přemýšlení.
Tělo, neočekávající dění.
Mezitím svět zůstává mechanický,
avšak i tak se toto tělo uvolňuje,
touží po rovnováze v prostředí, kde jsou "možnosti" heslem.
Tohle dílo říká ano, i když se zdá, že ne.
Zastavení jako odpověď.

Ondřej Kotrč je malíř, student posledního ročníku FAVU Brno, ateliéru AM3, žije a pracuje v Brně. Jeho ledové objekty jsou budovány postupným přidáváním barevných vrstev a jsou stejně tak časovým záznamem průběhu svého vzniku, jako je průběh instalace procesem jejich zániku /roztání/. Tentokrát je barva objektů tvořena jedlými přísadami, takže je můžeme se zvědavostí ochutnat.

Vstupné: 100 Kč – Snížené: 80 Kč

Stein

Další fotografie 

Vaření knih III. (Gertrude Stein -  Tender Buttons : Object, Food, Rooms ) a jednovečerní instalace ledových objektů Ondřeje Kotrče
Vaření knih III. (Gertrude Stein -  Tender Buttons : Object, Food, Rooms ) a jednovečerní instalace ledových objektů Ondřeje Kotrče
Vaření knih III. (Gertrude Stein -  Tender Buttons : Object, Food, Rooms ) a jednovečerní instalace ledových objektů Ondřeje Kotrče
Ondřej Kotrč
Ondřej Kotrč
Vaření knih III / ledové objekty Ondřeje Kotrče
Vaření knih III / ledové objekty Ondřeje Kotrče