školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Koncert

Jim Kaiser (usa) & Rdeča Raketa (a/slo)

volná improvizace
So 14.9. - 21:30

Vídeňské duo Rdeča Raketa (Červená raketa) tvoří slovinská elektronička a hráčka na subbasovou flétnu Maja Osojnik spolu s rakouským kontrabasistou a elektronikem Matijou Schellanderem. Posledně jmenovaného jsme mohli ve Školské 28 již vidět v duu s Franzem Hautzingerem.
Maja Osojnik i Matija Schellander působí na mezinárodní hudební scéně jako hudebníci i skladatelé a žijí ve Vídni. Mají zkušenosti s abstraktní improvizací, současnou klasickou kompozicí i mnoha jinými žánry a v duu Rdeča Raketa kombinují ponejvíce elektroakustickou improvizaci a Klangfarbenmelodie.
V posledních letech vydali kazetu Old Girl Old Boy ve vydavatelství Mosz Records, zkomponovali skladbu pro vokální soubor Hortus Musicus a vystupují jako živý hudební doprovod němých filmů ze sbírek Filmarchiv Austria (v Rakousku, Slovinsku, Německu, Jižní Koreji a Srbsku).
Druhou vydanou nahrávkou dua je vinyl Wir werden, obsahující dva pečlivě zkomponované kusy, z nichž každý zaplnil jednu stranu LP organickou směsí různých elektronických zdrojů zvuku a terénních nahrávek s akustickými nástroji, jako je Paetzoldova flétna, kontrabas a piano. Album, jehož tématem je opakování minulosti, pohyby a jejich absence před rozpadajícími se systémy, vztahy mezi lidmi a jejich strachy, otevírá a uzavírá mluvené slovo.

Koncert v Galerii Školská 28 zahájí v Čechách svým premiérovým vystoupením Jim Kaiser, který se označuje za zvukového manipulátora. Aktivně se podílí na experimentální hudební scéně Sanfranciského zálivu, jmenovitě v okruhu zvaném Miserablists (Bídníci). Od roku 1995 vytváří sólový projekt jménem Petit Mal, je členem souboru Thomase Carnackiho a tria French Radio. Kontaktní mikrofony, sklo, kovy, voda, krátké rádiové vlny, magnetofonové pásky a terénní nahrávky jsou častou součástí jeho skladeb a performancí, pro něž jsou charakteristické vzdálené melodické podtóny, narušované sporadickým řinčením padajícího zařízení, které do hudby začleňuje. Najdeme u něj prvky drone, musique concrète a filmové hudby. Kaiser je také kurátorem a promotérem experimentální hudby v oblasti San Francisca a vede vydavatelství Petit Mal Music zaměřený na třípalcové kompaktní disky spřízněných autorů. Na webové stránce labelu se nacházejí také audiozáznamy a živé nahrávky mnohých vystoupení.

Vstupné: 80 Kč – Snížené: 60 Kč