školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Projekce Přednáška

Listening to the Movement of People Working

kino-ucho
St 15.1. - 19:30

tématický večer projekcí ukázek z několika filmů je věnován nedávným 80. narozeninám hudebníka, fotografa a filmaře Philla Niblocka a je součástí výstavy Tichá pole cestou z práce.

1.Phill Niblock:Looking at the Movement of People Working
Projekce 6 filmů, které Phill Niblock natočil na 16 mm v Peru, Mexiku, Hong Kongu a Maďarsku během svých cest v letech 1973 až 83. Film tvoří dlouhé záběry na neznámé lidi provádějící fyzickou práci, jako je rybaření, tkaní, zemědělské práce, a další, postupně ale nezadržitelné mizící díky technologickému rozvoji. Obrazy jsou doprovázeny minimalistickou monotonní hudbou, kterou se Niblock proslavil.

2. Během práce na video-filmech "Location Sound Films" a "Sound Aspects of Materials Elements", 2011 John Grzinich použil různé technické nahrávací pomůcky, někdy ve filmu přítomné, jindy více skryté, v závislosti na charakteru použité technologie (kondenzátorový mikrofon, kontaktní mikrofon, atd). Záběry jsou dlouhé a ukazují sónické předměty zasazené v krajině, na opuštěných loukách kdesi v Estonsku, u polorozpadlých stodol: vibrující vedení telefonních drátů, praskání nočních ohnů, rezonance opuštěných a zrezivělých nádrží, konstrukcí z traverz... Díky tomu, že byly použity kontaktní mikrofony, umístěné do potrubí, nádrží a nádob nasloucháme zvuku přicházejících zevnitř prostorů, z nitra hmoty..."(Seth Nehil)

3.Lucien Castaing-Taylor a Ilisa Barbash: Sweetgrass (2009). dokumentární film sleduje život na ovčí farmě v Montaně. profesor antropologie, vizuálních a environmentálních studií na Harvardu a kurátorka vizuální antropologie v Peabody Museu snímají obraz viděný a slyšený jakoby z perspektivy krajiny a zvířat, která zde žijí. zvuk Ernst Karel.

Lucien Castaing-Taylor a Véréna Paravel: Leviathan (2012). Apokalyptický dokument o americkém rybářském průmyslu vznikl na Sensory ethnography Lab na Harvardu. zvuk Ernst Karel.