školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Performance

Behind the Voice: Myriam Van Imschoot, Toine Horvers, Doreen Kutzke, Marcus Bergner, studenti Ateliéru Intermédia III. AVU

připravil: Marcus Bergner
Pá 21.2. - 18:00

Performance o třech dějstvích - večer zvukové poezie a experimentálního jódlování v režii Marcuse Bergnera.

Hlasy by mohly být připodobněny k zárodečným buňkám sirén ve smyslu toho, co Ernst Bloch považoval za „ne ještě vědomé“, a jako takové by se mohly proměnit v okamžiky předjímajícího vnímání nebo je vyvolat, s vědomím, že by jinak zůstaly neuchopeny v představách nebo nepoznané („petites perceptions insensibles“). To, co se za hlasem objevuje a objevuje opakovaně, jsou jiné možnosti, chtě nechtě vrstvené a přesouvané, ale proto také schopné odhalovat škálu vytoužených nebo zamýšlených použití a zneužití. Zde jsou vedle sebe čtyři kouty, dvě hrany ustavené v prostoru tří odlišných částí této performance, s možnostmi kolize/koluze; náhodně,uhrančivě nebo mnemonicky vtahovány do přítomnosti a v ní rozptylovány. Večer zahájí dílo Horverse a Bergnera (45 minut), po kterém bude následovat kulinářské intermezzo či přestávka (45 minut) a poté se večer uzavře dílem umělkyň Van Imschoot a Kutzke (45 minut).

Horvers a Bergner budou ve svém vystoupení vycházet ze svých odlišných přístupů k jazyku a hlasu, a předvedou tak nesourodé a neočekávané kombinace jednotlivých článků své performance. Mezi nimi také možná: Scheepshoorn (Horvers) Tijd (Horvers) Unisono: autor textu Samual Uriezen (Horvers) Čísla (Shadow) Pro projektor (Bergner) a Bronson (Arf Arf). Van Imschoot a Kutzke uvedou světovou premiéru nové jódlovací kompozice, jejíž autorkou je Van Imschoot a která nese název „Hola Hu with a Kucha Added“. Jak Van Imschoot vysvětluje, dílo zpívané striktním unisonem v sobě zahrnuje „pohyb mezi dvěma jódlovými frázemi, které jsou přitom postupně rozkládány nebo skládány. Toto pojetí odhaluje zvučnost, která prodlévá u hlasové techniky vyžadující, aby zpěváci ztratili kontrolu a znovu sami sebe procítili. Lámání hlasů, lámání zvukových vln, poskoky a vybízení publika, aby se přidalo a v duchu si prozpěvovalo prostřednictvím paměti.”

Kulinářské „intermezzo“ či „mezihra“, speciálně navržené pro tuto akci, nastane mezi dvěma vystoupeními a bude cestou, jak povzbudit a rozptýlit smysly nabídkou jiných orálních eventualit v rámci celé směsice.

Myriam Van Imschoot je umělkyní, která žije v Bruselu a pracuje se zvukovými archívy a archívy rozhovorů, se zvláštním zájmem o performativní potenciál dokumentů a vytváření alternativních historiografií. Její dílo jde napříč různými disciplínami, jako jsou zvukové instalace, performance a video. Je fascinována fenoménem komunikace na dálku, a proto se pustila do cyklu prací, které zacházejí s jódlováním, kříkem a máváním.

Doreen Kutzke je skladatelkou, hudebnicí a performerkou z Berlína. Je odbornicí na tradiční formy jódlování, jako je country a folk, a současnému jódlování se věnuje jako pedagožka a také v praxi, ale působí i jako avantgardní performerka volného a experimentálního jódlování. Spolupracovala s řadou umělců, skladatelů a hudebníků a své dílo prezentovala během vystoupení po celé Evropě a Velké Británii. K nedávno vydaným dílům patří (s Van Imschoot) nahrávka na zeleném vinylu: Public Sound #3 Yodelling (De Player, Rotterdam, 2013).

Toine Horvers je umělec působící v Rotterdamu, který pracuje s jazykem, tělem a hlasem. Jazyk se stále více stává, jak nedávno uvedl, „zdrojem inspirace, konceptem i hmotou, je vyjádřený ve formách, vzorech a procesech, které ukazují podobnost se vzorci a procesy v dětských hrách i rituálních ceremoniálech“. Jedná se o aspekty, o kterých úchvatně uvažuje ve své nejnovější a průlomové umělecké publikaci: Chartres jedna hodina zvuku v gotické katedrále (Onomatopee Editions, 2013).

Marcus Bergner je australský umělec, který vystavoval své experimentální filmy a performance (s australskou skupinou zvukové poezie Arf Arf) po celé Evropě, Spojených státech a Austrálii. Dříve byl kurátorem a organizátorem široké škály filmových projekcí, performancí, výstav a experimentálních literárních/kulinářských workshopů.

Příprava/text: Marcus Bergner

Večer si budete moci poslechnout v přímém audiostreamu na: www.skolska28.cz/stream

Večer je pořádán ve spolupráci s Goethe-Institutem v Praze.

V Goethe Institutu dne 19. února od 15 do 17.30 povede Doreen Kutzke dílnu pro děti s názvem Dětský sbor stěžovatelů, po které následuje její přednáška s názvem "Jódlování. Renesance a dekonstrukce. Na dílnu je možné se přihlásit na: rsvp@prag.goethe.org.

Behind the Voice

About the Artist 

Attachment 

Další fotografie