školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Projekce

Marie Hájková & Petr Šprincl

autorská video projekce
Po 28.4. - 19:30

Filmy Marie Hájkové a Petra Šprincla bychom mohli rozdělit dle dvou formálních linek. Jejich 8mm filmy a found footage, pečlivě post-produkčně komponované, oscilují někde mezi studentskou dekadentní estetikou a provokativním nezávislým „transgresivním“ filmem.

Video filmy pořízené na zmírající analogový formát ještě více evokují béčkové filmy 80. let či jejich retro ekvivalent a dokumentární formy definitivně opouštějí. Autoři vděčně přiznávají glitche, dropouty a špínu použitých pásek i hlav starých video kamer a přehrávačů. V rámci autorského večera umělecké duo představí právě svoji obskurní VHS video kolekci.

Vybrané filmy (Ronald`s Supper (2013), Diabolique (2013) a Blue Box (2014) spojuje fiktivní scénář a detektivní nádech. Kříží se v nich love story s absurdním pozadím kuchařské show, „videoklip“ zatím neexistující newyorské kapely SALSA BANDITOS a praktiky výstředního detektiva odkrývající tajemství Modré skříňky. Blue Box bude mít navíc v galerii Školská 28 exkluzivní premiéru.

Marie Hájková a Petr Šprincl studovali na brněnské FAVU v ateliéru Intermédia u Václava Stratila. Petr Šprincl je také součástí audiovizuálního projektu ◊►≈, pro který připravuje živou video projekci.

Další fotografie 

Marie Hájková & Petr Šprincl
Marie Hájková & Petr Šprincl
Marie Hájková & Petr Šprincl