školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Projekce Diskuse

Pure Mobile / Dolce Vita

Monika Fryčová - autorská video-projekce, přednáška
Út 6.5. - 19:30

Monika Fryčová převáží na své islandské vespě – malé motorce, cestujíce zásadně po místních silnicích, dvacet kilo tradiční islandské pochoutky - nasolené sušené ryby bacalhau da Islândia. Vysušené a nasolené rybí maso uchovává zdroj energie i za velmi nepříznivých podmínek. Je přirozeně konzervováno, aby mohlo být kdykoliv použito. Technologie, která je tradiční a v zásadě principielně jednoduchá, dosáhla dokonalosti. Je specifickou místní znalostí, kterou není třeba nijak zásadně měnit, protože je nepřekonatelná.

Neuvěřitelně dlouhá cesta při rychlosti 50km za hodinu započala na východě Islandu v Seyðisfjörður a přes evropská centra v Dánsku, Německu, Rakousku a dalších zemích pokračovala do galerie Largo do Intendente v Lisabonu. Umělkyně je na cestě zpátky na Island. V rámci večera autorka představí průběžně vznikající road movie zaznamenávající události této zdánlivě utopické "mise" a pohnutky jejího vzniku.

Monika Fryčová před lety v ready made trabantu odjela z brněnské FAVU až na Island. Její umělecké kočování předurčilo charakter její práce. Je insiderskou cestovatelkou, uhrančivou performerkou i privátní etnografkou. Její dlouhodobé projekty vycházejí přirozeně z bezprostředních inspirací i vážných souvislostí. Je autorkou audiovizuálních projektů a performancí, v nichž se zvuk, video a poezie vzájemně střetávají. Její projekty mají často dlouhodobý a sociální rozměr. Umělkyně působí zejména na Islandu, v Portugalsku a v Brně.
Absolvovala v ateliéru prof. ak. mal. Petera Ronaie na brněnské FAVU, kde v současné době pokračuje v doktorandského programu.

Vstup volný

Další fotografie 

PURE MOBILE / DOLCE VITA