školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Úschovna Jaroslava Haška

Výzva pro čtenáře !

První pražská veřejná úschovna a čítárna opuštených knih Jaroslava Haška ve Školské 28

Na dvorku mezi budovou galerie a zadním traktem Městské knihovny je provozována od 21. srpna 2009 improvizovaná úschovna knih, neboli imobilní veřejná knihovna. Nepotřebujete občanský průkaz, legitimaci, fotografii, ani vklad, aby jste si mohli některou z neustále se obměňujících tiskovin v klidu doma či jinde přečíst. Lze si vypůjčit a odnést JEDNU z knih, které jsou vystaveny v poličkách. Každý je ovšem povinnen knihu, kterou si půjčil, po čase VRÁTIT. Knihy, které už doma nepotřebuje, najdete u popelnice, dostanete a nechcete, prosíme do knihovny přineste a nechejte je zde jako dar pro anonymní čtenáře, kteří ještě neopustili pradávný zvyk čísti tištěné knihy.

Vývěska vedle poličky je určena pro to, aby jste mohli případně zanechat zprávu pro další příznivce "První skutečné veřejné knihovny" v Praze.

Veřejné knihovny jsou odedávna pro některé členy civilizace vnímány něco jako svatyně. Knihy čteme, píšeme, vydáváme, shromažďujeme, oprašujeme, chráníme a ztrácíme, ale někteří je odnáší do sběru a dokonce někdy pálí a jinak ničí. Knihy jsou spojeny se světem fantazie, představ, vyprávění a cestováním v čase. I když staré knihy ztrácejí rychle svoji peněžitou hodnotu, v každé z nich je uchován nějaký příběh. Knihy vystavené ve Školské pro vás a vámi, jsou v jistěm smyslu také skupinovým portrétem obyvatel a návštěvníků tohoto domu a okolí.

Intervenci pro komunitní projekt komunikačního prostoru Školská 28 navrhl na naše pozvání palestinský konceptuální umělec Emil Zuaiter (narozen v Jeruzalemě 1959, žije v Lisabonu).

Prozatímní knihovna ve školské je věnována Jaroslavu Haškovi, který se narodil v domě čp. 1325-II ve Školské ulici 16 v Praze 1 na Novém Městě v roce 1883. Je známo, že Hašek četl všechno, co mu přišlo pod ruku. Narodil se jen o pár desítek metrů od své veřejné půjčovny knih.

Další veřejné prozatímní knihovny plánuje v budoucnosti Emil Zuaiter založit také v dalších dvorcích a okrscích Prahy a věnovat je zajímavým osobnostem, které v Praze kdysi žily nebo dosud žijí (jako například Ladislav Klíma, Karel Ladislav Kukla, Božena Němcová, Michail Bakunin, Vladimár Iljič Lenin, František Křižík, Nikola Tesla, Popelka Biliánová, Ivan Diviš a další).

Další informace: skolska@skolska28.cz
http://mlok.multiplace.sk
http://www.facebook.com/event.php?eid=255570562815
21. srpna 2009, Praha