školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Sam Ashley

Mimo Galerií

Sam Ashley

Z podstaty (1984 – 2014)
Kurátor: Miloš Vojtěchovský
Místo: Galerie SPZ
3.10.24.10.
Čt 2.10. - 17:00

Před třiceti lety se mystik a umělec Sam Ashley toulal rok v Amazonii a v povodí Orinoka. Vypravil se tam studovat léčebné praktiky šamanů. Během roku 1984 nafotil 27 barevných diafilmů. Po návratu do USA dostal nápad, že exponované filmy uschová a jako experiment se spiritistickou fotografií dá vyvolat teprve v roce 2014. Důležité bylo, aby filmy nebyly nijak speciálně chráněny a zůstaly citlivé a tedy (potenciálně) „schopné“ zachytit cokoliv, co se kolem míst, kde budou uloženy, bude během 30 let dít. Pochopitelně, že změny, které se na diapozitivech za tuto dobu projevily, lze připsat stárnutí emulzí. Ale nějaké změny mohly být způsobeny i čímsi jiným. A tyto změny se staly podstatou Ashleyho projektu.

Východiska
Koncept spiritistické fotografie je většinou považován za problematický. Důvodem je samozřejmě fakt, že v začátcích spiritistické fotografie někteří její obhájci ve snaze něco "dokázat" falzifikovali hypotetické "spirituální jevy" a pokoušeli se je představit jako skutečné. Dnes nám přijde zvláštní, že jim tenkrát nedocházelo, že fotografické technologie se budou dál vyvíjet a že divák, obeznámený s podobnými technikami lehce rozezná, že snímky jsou podvod. Nepříjemným vedlejším účinkem je pocit nedůvěry, protože padělky, jakkoliv byly zhotoveny s těmi nejlepšími intencemi, vzbuzují naše podezření.
Důležité je si uvědomit, že pokud chceme kriticky přehodnotit koncepty spiritistické fotografie, musíme se napřed s touto historií nějak vypořádat. Nabídnout obrazy jednoznačně dokazující záznam jevu, o němž se shodneme, že je zachycením nějaké duchovní podstaty. Spiritistická fotografie by se vlastně neměla pokoušet dokazovat nic. Existenci duchů totiž nemůžeme žádným způsobem prokázat, protože ve skutečnosti duchové „neexistují“. Nebo – lépe řečeno – duchové se projevují, a dokonce mají i rozpoznatelné rysy (což ovšem nutně neznamená, že „existují“ v běžném slova smyslu). Netvrdím, že spirituální jev je něčím pouze imaginárním, čímsi ryze mentální podstaty. Tak to není. Projevy duchů mohou mít účinky, které jsou sice mentální povahy, ale mají i reálné, „náhodné“ účinky v podobě „souhry náhod“.

Spíš, než by se (autor) spiritistické fotografie snažil zachycovat určitý typ obrazu, měl by vytvářet příležitost, situaci, nebo soubor mechanismů. Ty by umožnily to, že projevy jakékoliv „duchovní podstaty“ nebo jevu by bylo možné zaznamenat na citlivý povrch filmu, aniž bychom předem předjímali přesnější podobu, jakou by na sebe mohl tento fenomén vzít. Naštěstí máme k dispozici i jiné techniky, jak k něčemu takovému přistoupit: stejné představy najdeme u nejrůznějších kultur jako praktikování věštby. Předpovídání budoucnosti je skoro přesně to, co zde hledám: mechanismus, kterým je možné vlivy duchovní sféry zaznamenat, a tedy i uchopit.

Projekt "Z podstaty" lze označit za formu orákula/věštby. Jde o experiment na poli spirituální fotografie, výzkum "náhodných" účinků. Nevycházím sice z pevných předpokladů, ale výsledek (v podobě vystavených fotografií) naznačuje možnost. A to mi stačí.

–Sam Ashley, červen 2014

Performer, hudebník, multimediální umělec Sam Ashley se věnuje rozvoji vlastní koncepce experimentálního mysticismu a studuje fenomény tranzu/vytržení. Tuto techniku využívá přes 25 let v oblasti hudby a volného umění. Jeho práce se dotýkají většinou témat jako je halucinace, náhoda a štěstí ("Všichni se smáli, když jsem sedl ke klavíru", "Ryba, která lpěla na vodě“, „Byl bych radši šťastný, než dobrý“, nebo „Harry: pes, který vás kousnul"). Najdeme v nich zájem o posedlost duchem aplikovanou jako techniku vokálního projevu. Příklady instrumentální, ambientní, nebo instalační koncepce mystické orientace nalezneme například v dílech "Ometám si nohy", "Každé nebe je to nejlepší", "Pravda o hmotě", "Detektor duchů", nebo "Naslouchání netopýrům". Sam přináší téma mystického vytržení také do celé řady souborů a seskupení, ve kterých od 90 let působil jak v USA, tak v Evropě. Hrál mimo jiné hlavní roli v několika operách svého otce Roberta Ashleyho, se kterým pravidelně vystupoval a nahrával. Žije a pracuje ve Vídni a Berlíně.

Videodokument „Ryba lpí na vodě“ zaznamenávající rozhovor Tima Perkise se Samem Ashleym o dalších jihoamerických dobrodružstvích lze shlédnout na:
http://vimeo.com/24019251
http://vimeo.com/23921945

Výstava se koná v rámci Festivalu Fotograf #4 – "vidět a věřit".

Sam Ashley - Of the Essence

Sam Ashley - Of the Essence

About the Artist 

Další fotografie 

Sam Ashley - Of the Essence

Sam Ashley - Of the Essence

Sam Ashley

photo: Ondřej Trhoň

Sam Ashley - Of the Essence

Sam Ashley - Of the Essence

Sam Ashley - Of the Essence

Sam Ashley - Of the Essence

Sam Ashley - Of the Essence

Sam Ashley

Mimo Galerií

Sam Ashley

Of the Essence (1984 – 2014)
Curator: Miloš Vojtěchovský
Place: SPZ Gallery
3.10.24.10.
Čt 2.10. - 17:00

How it works

Thirty years ago I spent a year in South America searching for the "real" shamanism; some of that time was spent around the Amazon, almost all of the rest I spent in the Orinoco basin. During that year I shot 27 rolls of slide film. When I returned to the USA I had the idea to leave the film undeveloped for 30 years. I must admit that I didn't necessarily expect that I'd really be able to keep the experiment going, to ensure that the rolls would still be around in 30 years. And part of the concept was that I would not take any special measures to protect the film because the idea was to allow whatever changes might occur, to occur: those changes are the essence of the piece.

The premise

Spirit photography is usually considered controversial even by those sympathetic with the idea. The reason of course is that in the early days of photography some advocates, eager to "prove" something, created fake images of supposed spirits and tried to pass those off as genuine. Today it strikes us as funny that those people didn't seem to think about the possibility that photographic technology would evolve, and that someday the public would be familiar with that technology and would easily see that the images had been faked. The unfortunate side effect of all of that though was that the fakes, even those that were produced by people with good intentions, invited antagonism.

The tacit assumption then is that if we want to revisit this practice of spirit photography, we are obliged to deal with that resistance by offering images that unequivocally prove the existence of something that we imagine to be spiritual. But in fact spirit photography should not concern itself with proving anything. Existence of spirits can never be proven really, because really spirits don't "exist". Or rather, spirits manifest and indeed they even have identifiable features, but that doesn't necessarily mean that they exist in the normal sense. This is not to say that a spirit is something imaginary, something strictly mental. It is not. Spirits can have effects that are mental, but they can also have real-world, coincidental effects.

Rather than trying to capture a specific kind of image then, spirit photography should be about creating an occasion, a situation, a mechanism that allows for the possibility that a spirit influence might be captured on film, without making assumptions about exactly what form that should take. Fortunately there are ways to approach this. In fact the idea can be found in many cultures in the form of divination. Divination is pretty much exactly the sort of thing we are looking for here: a mechanism through which spirit influence can be made apparent. Of the Essence could as well be considered a form of divination as an experiment in spirit photography.

It's the possibility of "coincidental" real-world effects that is the focus of this piece. No assumptions are made, but the possibility exists, and that is enough.

Also see in links A Fish Clinging to Water a solo spoken word piece about other South American adventures.

-- Sam Ashley

Exhibition is held within Fotograf Festival # 4 – "seeing is believing".

Sam Ashley - Of the Essence

Sam Ashley - Of the Essence

About the Artist 

Další fotografie 

Sam Ashley - Of the Essence

Sam Ashley - Of the Essence

Sam Ashley

photo: Ondřej Trhoň

Sam Ashley - Of the Essence

Sam Ashley - Of the Essence

Sam Ashley - Of the Essence

Sam Ashley - Of the Essence

Sam Ashley - Of the Essence