školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Bioni Samp

Bioni Samp žije v Londýně, kde také již jedenáct let včelaří. Vystudoval audiovizuální studia na Surrey Institute of of Art & Design a elektronický obraz a zvuk na Duncan of Jordanstone College of Art and Design na Dundee University.

Sérii performancí se včelařským tématem – Beespace (Včelí prostor) a Hive Synthesis (Úlová syntéza) započal asi před sedmi lety. Využívá video a živé či předem nahrané zvuky, vytvářené na podomácku vyrobeném zařízení - http://bionisamp.wordpress.com/artsandtechnology.

Hive Synthesis se pokouší o nastolení symbiotického frekvenčního vztahu, podobného vztahům mezi opylováním a nektarem či mezi včelařem a včelami. Inspiraci čerpá z touhy dozvědět se víc o včelích frekvencích a vytvořit dílo, které zvyšuje povědomí o křehkém systému včelí ekologie. Prostřednictvím audio cesty zkoumá zvuky a frekvence uvnitř úlu. Trubci, dělnice i včelí matka – každý z nich má své vlastní frekvence v rozsahu nízké (200 Hz a méně), střední (200-400 Hz) a vysoké (400+ Hz). Co se týče včelích frekvencí, je zde mnoho zajímavých faktů: například ten, že stejné frekvence, které produkuje včelí matka, jsou používané v genovém inženýrství při spojování DNA. Hive Synthesis se pokouší vytvořit pohlcující zvukové prostředí ze sluchové perspektivy různých druhů včel, tedy co by v úlu slyšela včelí matka, co dělnice a trubec.

Země 

Anglie

Medium 

Audiovize