školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Křest knihy Komentovaná prohlídka

Tomáš Pospěch

a křest knihy Imricha Vebera
BLOK 62
St 21.1. - 18:00

Autor aktuální výstavy Sluneční město v Galerii Školská 28 Tomáš Pospěch představí fotografický archiv Agrokombinátu Slušovice, ze kterého ve výstavě vychází, a další práce, kde jej interpretuje.

Během večera bude uvedena také nová kniha Imricha Vebera BLOK 62.

Právě v těchto dnech vychází má nová kniha BLOK 62, která je jakousi dokufiktivní rekonstrukcí rodinného alba, skrze kterou jednak hledám svůj vztah k dokumentární fotografii a vizuálnímu umění a řeším, co pro naši společnost znamenala výstavba panelových sídlišť, jak ovlivňovala mezilidské vztahy, veřejný prostor, pocit domova apod. Svou tvorbu vnímám spíše jako dokumentární, co jsem ale musel řešit v průběhu mého studia a současné „praxe”, je určité rigidní vnímání dokumentu, zejména pak v našem prostředí, které má v dokumentární fotografii silnou tradici. Před dvěma lety jsem vydal knihu HOMOurban, která byla mým „rozloučením” s klasičtější formou dokumentu, abych se mohl od těchto postupů částečně oprostit a pokusit se ohledat samotné hranice dokumentární fotografie v BLOKu 62. Ten se tedy stává nejen obrazovým sdělením o sídlištích, ale zejména obecnější formou, kterou se ptám na podstatu dokumentární fotografie, řeším fenomén uvěřitelnosti fotografie a její metérii, která již ruku v ruce s technologickým vývojem ztrácí na významu. Fotografie jako artefakt se vytrácí a já se právě k tomuto navracím. Mým cílem nebylo vytvoření nostalgické „retro” knihy v duchu, jak se žilo... Věřím proto, že BLOK 62 přináší daleko platnější prostor k dialogu o vizuálním umění a dokumentu. Snažím se ověřovat hranice dokumentární fotografie a hledám její přechod, v mém případě, ke konceptuálnější formě. Uvažuji o autentičnosti dokumentu, zda je to vůbec relevantní divákův předpoklad a zjišťuji, nakolik je možné jej vizuálními postupy mást a znejistit v časoprostoru.
imrich veber

imrich veber (*1987) se narodil ve Vítkově. Žije a pracuje v Opavě. Studoval na Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě (MgA.) a na Katedře dějin umění Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (Bc.). Věnuje se výhradně dlouhodobým dokumentárním projektům – v současné době dokončil soubor o fenoménu bytových sídlišť (BLOK 62), pracuje na knize shrnující téma handicapovaných (Nejeden život) a dlouhodobém projektu NH2O zaměřeném na obec Nové Heřminovy a tamní plánovanou výstavbu přehrady. Své fotografie dosud vydal v knihách Nejeden život (Opava, 2009), TRANSFORMACE (Ostrava, 2010), Víme o sobě (ilustrace poezie a textů Josefa Veselého, Opava, 2011), HOMOurban (Praha, 2012), Opava východ zpáteční (ilustrace básní autorů působících na Opavsku, Opava, 2014) a BLOK 62 (Opava, 2015). Publikuje v kulturních periodicích, vystavuje v České republice i zahraničí.

About the Artist 

Další fotografie 

Imrich Veber: BLOK 62