školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Z'EV

Hostující umělec
3.2.23.2.

Z’EV, rodným jménem Stefan Joel Weisser, nar. 1951, je americký perkusionista, zvukový umělec a básník, je považován za pionýra industriální hudby.
Jeho práce s textem a zvukem byla v počátcích ovlivněna kabalou, stejně jako africkou, afrokaribskou a indonéskou hudbou. Studoval tradiční ghanskou hudbu, hru na balijský gamelan a indické rytmické hudební systémy. Od roku 1969-70, po studiích na California Institute of the Arts, se soustředil především na zvukovou poezii.
V roce 1978 začal Z’EV rozvíjet svéráznou techniku performance a vytvářet hudební nástroje z asambláží průmyslových materiálů (například železa, nerezové oceli, titanu nebo PVC). Od té doby popisuje svou performance termínem “wild style”, původně používaným pro graffiti. V roce 1978 začal také vystupovat pod jménem Z’EV, pocházejícím ze židovského jména, které mu rodiče dali při narození.
Na konci roku 1980 podnikl Z’EV koncertní turné po Velké Británii a kontinentální Evropě a uvedl tak do Evropy intenzivní perkusivní hudbu založenou na kovových nástrojích a nalezených objektech. Od roku 1984 se kromě adaptovaných a DIY nástrojů začíná intenzivněji zabývat také hrou na tradičnější paličkové bicí nástroje.
Z'EVova hudební performance je v termínech západní hudby kvůli syrovým elementárním akustickým jevům často popisována jako kakofonická. Z'EV nepovažuje svoje performance jen za sólová vystoupení, ale především za jedinečnou interakci mezi ním, jeho nástroji, specifickým fyzickým prostorem a publikem.
Jeho nahrávky byly vydány u hudebních vydavatelství C.I.P., Cold Spring, Die Stadt, Soleilmoon, Tzadik Records, Subterranean and Touch.

Země 

USA

Medium 

industriální hudba, zvukové umění, zvuková poezie