školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Gomez & Gargaud (F) + The Pololáníks & Matěj Kratochvíl

Koncert

Gomez & Gargaud (F) + The Pololáníks & Matěj Kratochvíl

volná improvizace
Pá 13.2. - 19:30

Francouzské elektroakustické duo tvoří dva zkušení hráči: Jean Philippe Gomez, který kromě svého hlasu, užívá ke hře tzv. no-input mixpult a komponující kytarista Guillaume Gargaud. Jejich duo osciluje mezi intenzivní až expresionistickou performancí a jemnou, chvílemi až lahodnou minimalistickou improvizací.
Hosty z Francie při tomto večeru doplní domácí kvintet The Pololáníks, pro tento koncert rozšířený o dechaře, etnomuzikologa a šéfredaktora časopisu HIS voice Matěje Kratochvíla.

Guillaume Gargaud a Jean Philippe Gomez se setkali při zkoušce Nozal Cube v roce 2011. Zrodilo se tak duo intenzivních prožitků na pomezí násilného expresionismu a sladkého minimalismu. "Drsně pronikavý jekot, švitoření a klokotání prýští z vnitřností loopu, antediluviální analogové konzole a syntezátoru, 'zpěv' tvoří zkreslená cyclothymická kytara. Hudba plná nárazů, útesů, zákoutí a humoru." (LE NONJAZZ Paris).

Domácí kvintet The Pololáníks působí od roku 2011, kdy vznikl jako radikalizovaný odštěpek improvizačního orchestru Marináda dekorativních aspektů. Oproti mateřskému tělesu, jehož sestava se nepředvídatelně měnila s každým vystoupením a zahrnovala až třináct účinkujících, se The Pololáníks soustavněji a soustředěneji pokoušejí nalézt hudební jazyk, v němž by se propojila odlišná hudební východiska jednotlivých hráčů. Základní nástrojovou skladbu tvoří kontrabas, zobcové flétny, trombón, laptop a klarinet/saxofon/kytara, zvukově se ale zapojuje pestrá škála dalších objektů i nástrojů vlastní konstrukce; výsledkem je plný, ale převážně neagresivní a volně plynoucí zvuk tělesa. Debutové album The Pololáníks nazvané Náměť vyšlo na podzim 2014 na značce Polí5.

Matěj Kratochvíl o hudbě píše v časopise HIS Voice a jako etnomuzikolog o ní bádá v Etnologickém ústavu Akademie věd. Coby muzikant strávil spoustu let hraním moravských písniček v cimbálové muzice, ale občas se pustí do volných improvizací, při nichž saxofon, basklarinet nebo fujaru kombinuje s elektronikou a hustě vrství zvuky.

Jean Philippe Gomez přeskakuje mezi malováním a zvukem, aby našel odpovědi na své otázky. Improvizátor, výzkumník a samouk. Vytvořil koncept ‘Nozal’ jako volnou improvizační kapelu variabilních sestav a ve spolupráci s různými dalšími umělci ho dále rozvíjí. Nadále se věnuje i malbě a instalacím, vystavuje ve Francii i jinde v Evropě a USA.

Guillaume Gargaud je skladatel a kytarista. Vydal již kolem deseti alb a složil množství skladeb pro soudobý tanec. V Le Havru žije a učí hudbu. "Styl hraní Guillauma Gargauda na kytaru a elektroniku mate a vtahuje; skáče od drsných glitchů k líbezným zvukovým paletám, tam a zpátky a všude mezitím. Gargaud umí vykouzlit zvuky, které jste nikdy dřív neslyšeli." Dead pilot records UK

Vstupné: 80 Kč – Snížené: 60 Kč

Gomez & Gargaud (F) + The Pololáníks & Matěj Kratochvíl

Koncert

Gomez & Gargaud (F) + The Pololáníks & Matěj Kratochvíl

free improvisation
Pá 13.2. - 19:30

Guillaume Gargaud and JP Gomez form this powerful intense duo playing improvised music that encompasses violence and expressionism as much as sweetness and minimalism.

"Rough stridencies, chirpings and gurgles gush from the bowels of a loop, analog and antediluvian console or synthesizer (also analog), the 'vocals' are cartoony and cyclothymic guitar. It's full of bumps, reefs, nooks and humour." (LE NONJAZZ Paris).

Jean Philippe Gomez is a visual artist who works with paint and sound in a concrete style. He swings from one to the other to find the answers to his questions. Improviser, researcher and self-taught acoustically, he has been working collaboratively on the concept of ‘Nozal’ he created since attending School of Fine Arts (1982-1987), which is a free improvisation music group with variable geometry. He has also been painting and working on installation art and projects in numerous exhibitions in France and touring in Europe and the United States.recently he formed a duo Reccurent (guitar synthesizer analog + voice) with Guillaume Gargaud

Guillaume Gargaud (Born in France in 1979) is a composer and improvisational guitarist. He's already released about ten albums and composed many musics for contemporary dance. He lives in Le Havre in France where he also teaches music.

«Guillaume Gargaud’s style of improvisational guitar and electronics is intriguing and absorbing; jumping back and fourth between harsh glitches and soothing soundscapes and visiting everything inbetween. Gargaud conjures up sounds like you’ve never heard before; combing a rich and full melodic Americana style of guitar playing with huge walls of fierce electronic noise and delicate droning, creating mammoth and highly varied textures. His music will lift you to enormous euphoric highs via twisted glacial landscapes and then leave you breathless in a black hole of psychedelia». Dead pilot records UK

Matěj Kratochvíl writes about music in the HIS Voice magazine and researches it as a scholar in the Institute of Ethnology of the Czech Academy of Sciences. As a musician, he has spent many years playing Moravian folk songs in a dulcimer band, but from time to time he embarks
on free improvisation combining saxophone, bass clarinet, and fujara (Slovak shepherd's flute) with electronics and densely layering sounds.

Vstupné: 80 Kč – Snížené: 60 Kč