školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Hlavní Galerie

A State of Stability

Gert Aertsen, David De Buyser
5.6.26.6.
Čt 4.6. - 18:00

Kurátor: Michal Kindernay

Projekt vlámských umělců Gerta Aertsena a Davida de Buysera A State of Stability je výzkumem a uměleckou interpretací vnímání času prostřednictvím zvuku, světla a pohybu. Nezávisle na filozofických definicích času existuje něco jako jeho “provozní” definice. Jednotku času určuje několikanásobné pozorování opakujícího se jevu (tak jako den a noc určuje východ a západ slunce). Variace přírodních cyklů jsou však často nepředvídatelné a nestálé a dlouhodobě formují výsledná umělecká díla prostřednictvím technologických přístupů umělců. Interakce je v tomto případě mnohdy téměř nezaznamenatelná. Setrvává mezi stavem (state), tj. postavením či způsobem existence v přítomném čase a stálostí (stability), kdy se pravděpodobně nic nepohybuje či nemění, kdy si je objekt schopen udržet rovnováhu či obnovit svoji původní pozici. Poslední verze projektu, která byla nedávno představena na festivalu Alotof v Bruselu, zaznamenává cyklické události v “dynamickém“ vnímání času městského prostředí. Prototypy objektů a interaktivních nástrojů byly instalovány přímo v ateliérech umělců, po dobu festivalu přístupných veřejnosti.



Gert Aertsen adjustuje svoji instalaci Aargh do prostorové situace galerie Školská 28. Aargh je systém hlasového ústrojí, který zahrnuje celou řadu hlasových rezonátorů, píšťalek a plátků. Hlasy pronikají ze štěrbin a větracích šachet do tichého galerijního prostředí z rušného městského ambientu. Dílo je inspirováno slavným vynálezcem a umělcem Wolfgangem Von Kempelenem, který se zabýval vývojem přístroje napodobujícího lidský hlas. Aargh bylo představeno vloni se speciálními nástroji umístěnými ve ventilačním systému výškové úřednické budovy Overtoon v Bruselu a větrná energie tak “promlouvala” k obyvatelům budovy.

David De Buyser představuje dvě zvukové instalace. Fetish, který je postmoderním totemem, interaktivní zvukovou sochou generující zvuk v závislosti na intenzitě světla. A bio elektronický syntetizér Fungus-Box, který hraje dle růstu plísňových kultur.

Gert Aertsen (1975) je umělec, organizátor, technik a programátor. Spolupracoval například s Code31, studiem pro výzkum, vývoj a diskusi o technikách a metodologii v nových médiích. V roce 2004 založil OKNO, uměleckou organizaci v Bruselu, kde působil jako organizátor, kurátor, lektor a umělec. Od roku 2004 spravuje media laboratoř a působí jako lektor v Institutu výtvarného umění v Bruselu.

David De Buyser (1975) je skladatel, hudebník, vokalista. Pracuje pro divadlo jako technik, zvukový mistr a autor zvuku. Spolupracoval např. s Hanneke Paauwe, Judith Nab a Iris Vancauwenberghe. Je tvůrcem soundtracků pro filmy Soléne Coignard a Valentijn Kint. Často se podílí na audiovizuálních instalacích. Žije a pracuje v Bruselu.

Výstava A State of Stability je připravena ve spolupráci se spolkem yo-yo.

Další fotografie