školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Koncert

Pablo Sanz (SP) + Námestie republiky (SK)

zvukové umění
volná improvizace
Pá 15.1. - 19:30

Pablo Sanz (SP) zkoumá estetické a prostorové aspekty zvukového vnímání prostřednictvím site-specific projektů, vícekanálových instalací, komplexních živých vystoupení, skladeb a instalací pro sluchátka a publikací. Pracuje především s využitím terénních nahrávek, rozšířených poslechových technologií, architekturou prostoru a prostorovými zvukovými strategiemi. Prahy vnímání a vzájemné vztahy mezi sluchem, hmotou, časem a prostorem představují zásadní komponenty jeho tvůrčí činnosti. Momentálně žije ve Velké Británii.

Námestie republiky (SK)
V obsadení Fero Király, Michal Matejka a Jozef Krupa sa toto zoskupenie necháva inšpirovať vzájomne a jednotlivé plochy a zvuky ich unášajú spoločným prúdom, ktorý je skôr lesným potôčikom v čase sucha ako divá burácajúca rieka berúca bezohľadne všetko navôkol.

Fero Király - klavír, elektronika
Michal Matejka - gitara a jej preparácia
Jozef Krupa - bicie, objekty

Fero Király sa v hudbe najradšej pohybuje tam, kde ešte nebol, alebo si vytvára vlastné biotopy experimentovaním so samým sebou. V ťažších časoch sa skrýva v pekne temperovaných územiach J. S. Bacha. Na Slovensku premiéroval niekoľko diel Mortona Feldmana, Sofie Gubaiduliny, Philipa Glassa a iných. Programuje si vlastné rozšírenia pre akustické nástroje, pomocou ktorých posúva hranicu zvukových možností klasického nástroja ďalej. V roku 2009 spoluzaložil Cluster ensemble, s ktorým uskutočnil slovenské premiéry skladieb Steva Reicha (Six Pianos, Four Organs), Šarūnasa Nakasa, Marka Piačeka, Petra Machajdíka… Okrem toho je členom VENI ensemble Dana Mateja a pôsobí v košickom zoskupení urbanHUDÁK.

Michal Matejka je respektovaným kytaristou se širokým polem působnosti. V Bratislavě vyučuje mladé studenty hře na kytaru, je členem swingového orchestru Fats Jazz Band, písňové formě se věnuje v kapele Ankramu, spolupracuje se současnými slovenskými skladateli jako Miro Tóth či Dano Matej a je aktivním spoluhráčem několika improvizačních ansámblů (Pražský improvizační orchestr, Škvíry & Spoje aj.).

Jozef Krupa študoval bicie na Akademii Muzycznej v Katowiciach. Spolupracoval, či spolupracuje so zoskupeniami ako Škvíry&Spoje, Spoje, Stroon, Ankramu, Námestie Republiky, DIY Instruments Ensemble, Musica falca et ficta, Szidi Tobias, Jakub Ursiny…

Vstupné: 80 Kč – Snížené: 60 Kč