školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Koncert

Gordoa / Hein duo

volná improvizace
Pá 19.2. - 19:30

Emilio Gordoa - Vibrafon
Nicola Hein – Kytara

Duo Gordoa / Hein hraje současnou volnou improvizaci. Hudbu tvoří do esteticky konkrétní hudební formy v okamžiku vystoupení, bez předchozích plánů či komponování. Rozšíření tradičních výrazových prostředků nástrojů a jazyk volné improvizace dávají pevný základ pro utváření krajiny zvuků, v níž ticho hraje důležitou roli specifické zvukové kvality.

Nicola L. Hein je kytarista, skladatel a zvukový umělec. Jakožto kytarista se zabývá především hledáním nových zvuků svého nástroje. Hraje na elektrickou i akustickou kytaru, často využívá preparování a stále hledá nové způsoby hry v rámci improvizované hudby a jazzu. Jakožto skladatel využívá různé techniky komponování, tedy i různých hudebních myšlenek (standardní a grafické notace, verbální instrukce apod.) pro inspiraci do procesu improvizace, která by se bez nich ubírala jinudy. Jakožto zvukový umělec vytváří většinou instalace, které zahrnují diváka jako nedílnou součást díla, které sám musí rozeznít. Návštěvníci si odnášejí estetické zážitky spojené s různými zvuky.

Hein studoval jazzovou kytaru, filosofii a německou filologii v Bonnu a Mainzu. Spolupracoval například s Paulem Lyttonem, Frankem Gratkwoskim, Philem Mintonem, Johnem Russellem, Axelem Dörnerem, Thomasem Lehnem a dalšími.

Emilio Gordoa Rodriguez je mexický skladatel a vibrafonista. Od roku 2012 žije v Berlíně.
Věnuje se mnoha různým projektům, od sólové práce až po spolupráce s divadlem a tancem. Jeho záběr zahrnuje sound art, experimentáloní hudbu, noise, free jazz, improvizaci a současnou kompozici. Pracuje s vibrafonem netradičními způsoby, využívá preparace a rozšířené techniky. Komponuje grafické partitury pro nejrůznější soubory menších i větších rozměrů, pro divadlo, dokumentární filmy i audiovizuální díla.

Rodriguez studoval skladbu u Vincenta Carvera a Maria Lavisty, perkuse u Raula Tudona. Spolupracoval s umělci jako jsou German Bringas, John Russell, Tristan Honsinger, John Butcher, John Edwards, Misha Marks, Axel Dörner, Tony Buck, Tobias Delius, Ute Wassermann a další. Často vystupuje s uskupením BerIO (Berliner Improviser Orchestra), Circuit Traning (elektroakustický oktet), mezi jeho další nedávné projekty patří soel, Para.keets, Corso a MOvE.

Vstupné: 80 Kč – Snížené: 60 Kč