školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Adam Basanta at Wakushoppu

Koncert

Adam Basanta at Wakushoppu

Místo: Café v lese
Út 7.6. - 19:30

Adam Basanta (nar. 1985) je zvukový umělec, skladatel a interpret experimentální hudby, žije a pracuje v Montrealu. Vytváří zvukové a site-specific zvukové instalace a experimentální elektronické a komorní hudební kompozice. Zabývá se vnímáním – a zejména nasloucháním - jako aktivní a participativní činností, zprostředkovávanou lidskými smyslovými orgány i širokou škálou technických přístrojů. Zkoumáním styčných bodů mezi konceptuálními a smyslovými, psychickými a psychofyzickými, tělesnými a fyzikálními aspekty zvuku obrací pozornost diváka k některým vlastnostem procesu naslouchání, kterým není běžně věnována pozornost.
V současné době používá Adam Basanta výhradně přístroje z oblasti komerční zvukové reprodukční techniky, které aranžuje je do zvukově - prostorových instalací. Narušuje tím jejich technické a ekonomické funkce nástrojů masové komunikace a vytváří prostor pro estetické a koncepční uvažování o zvuku, o naslouchání, nahrávací a reprodukční technice a o způsobech, jakými tyto prvky na sebe navzájem reagují. Subverzivním způsobem použití nahrávacích a reprodukčních zvukových technologií odhaluje protetickou povahu těchto nástrojů vzhledem k přirozeným tělesným poslechovým "technologiím".

Jeho zvukové a audiovizuální instalace byly prezentovány v Severní Americe a Evropě v mnoha galeriích a institucích, například v Galerii Carroll / Fletcher (Londýn), Muzeu Serralves (POR), Edith-Russ-Haus für Mediakunst (GER), Vitra Muzeu Designu (GER), Laboral (ESP), Galerii B-312 (Montreal), Fonderie Darling (Montreal), Titanik Gallery (FIN) a v Centru pro současné umění Santa Fe (USA), byly oceněny cenou Prix Ars Electronica v roce 2013 a Cenou Edith-Russ-Haus pro umělce pracující v oblasti nových médií v roce 2014. Autor prezentoval koncerty experimentální hudby například na Mata festival (NY), Gaudeamus Musicweek (NL), CTM Festival (GER), Akousma Festival (CAN) a Mutek Festival (CAN), byla mu udělena řada národních a mezinárodních ocenění, například Metamorphoses 2010 (Belgie) a Grand Prize SOCAN Foundation Awards for Young Composers (Kanada). Jeho hudba byla vydána například vydavatelstvími Kohlenstoff Records (Montreal), Cassauna (USA) a Farmacia901 (Itálie).
Adam Basanta absolvoval bakalářské studium na Simon Fraser University ve Vancouveru a interdisciplinární magisterské studium v oboru kompozice a zvukové instalace na Concordia University v Montrealu.

Adam Basanta se účastní tvůrčího pobytu (15. 5. - 15. 6.), který je realizován ve spolupráci s nadací Agosto Foundation.

Adam Basanta at Wakushoppu

Koncert

Adam Basanta at Wakushoppu

Location: Café v lese
Út 7.6. - 19:30

Adam Basanta (b. 1985) is a Canadian sound artist, composer, and performer of experimental
music. His work includes sound installations, electroacoustic and instrumental composition, site specific interventions, and laptop performances. He investigates perception – and listening in particular – as an active, participatory, multimodal activity which is distributed throughout a variety of human and nonhuman agencies. For Školská 28 Gallery he has designed a new work, wherein he investigates the relationships between movement, space and sound.

Adam Basanta’s sound and audiovisual installations have been presented in North America and Europe in galleries and institutions including Carroll/Fletcher Gallery (London), Serralves Museum (POR), Edith-Russ-Haus fur Mediakunst (GER), Vitra Design Museum (GER), Laboral (ESP), Gallery B-312 (Montreal), Fonderie Darling (Montreal), Titanik Gallery (FIN), and The Center for Contemporary Arts Santa Fe (USA). His worsk have been awarded in the Prix Ars Electronica 2013 and the 2014 Edith-Russ-Haus Awards for Emerging Media Artists. His experimental concert music has been presented worldwide, including appearances in the MATA Festival (NY), Gaudeamus Musicweek (NL), CTM Festival (GER), Akousma Festival (CAN), and Mutek Festival (CAN), and have been awarded multiple national and international prizes, including Metamorphoses 2010 (Belgium) and the Grand Prize in the SOCAN Foundation Awards for Young Composers (Canada). Recently, his music has been released on Kohlenstoff Records (Montreal), Cassauna (USA), and Farmacia901 (Italy).

Basanta holds a BFA in composition from Simon Fraser University (Vancouver, BC) and an interdisciplinary MA in composition and sound art installation at Concordia University (Montreal, QC).

Adam Basanta's residency takes place in cooperation with the Agosto Foundation.