školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Krisztián Kristóf

Hostující umělec
19.9.19.12.

Krisztián Kristóf (nar. 1976) je maďarský konceptuální umělec, studoval malbu na Hungarian University for Fine Arts, žije a pracuje v Budapešti. V roce 2003 založil spolu s Tamásem Kaszásem skupinu The Randomroutines. Absolvoval řadu zahraničních pobytů a rezidencí, česká a slovenská umělecká scéna se s jeho prací měla příležitost seznámit mimo jiné v roce 2012 na kolektivní výstavě Městské legendy v pražské Meetfactory a v roce 2014 na výstavě v Nové synagóze v Žilině, která byla výstupem z umělcova rezidenčního pobytu na Stanici Žilina – Zárečie.

Kristófův novotvar “randomroutine” vyjadřuje způsob práce s nám povědomými věcmi, které však ve skutečnosti dobře neznáme, improvizovanými DIY postupy. Obsahovou linkou Kristófových prací je téměř vždy víceznačný poetický narativ, s nímž autor pracuje v různých médiích (plastika, kresba, text, video) vzhledem k jeho umělecko - historickému kontextu.
Zřejmě nejznámější z dosavadní tvorby Krisztiána Kristófa jsou plošné lineární výjevy svařované z roxorů, které využívají techniku masově rozšířenou na území států bývalého socialistického bloku, s níž se setkáváme dodnes v podobě ornamentálních plotů, mříží do oken, ale i dobových interiérových prvků (například stojanů na pokojové květiny). Autor poměrně věrně přejímá vizuální specifika a typická zjednodušení tohoto způsobu vyjádření, jednotlivé výjevy jsou však znepokojivě vychýlené: pózy figur (často dělníků) jsou nereálné nebo se věnují neobvyklým činnostem; příběh není budovatelsky zalitý sluncem, ale má spíše charakter postapokalyptické scény a podobně.

Krisztián Kristóf je rezidentem galerie Školská 28 v rámci rezidenčního programu podpořeného grantovým programem Visegrád Artist Residency Programs. V průběhu tříměsíčního rezidenčního pobytu umělec postaví dočasnou maketu lešení, která vytvoří stínové kulisy pro natáčení filmu z fiktivní manufaktury, kde jsou sochy z veřejného prostoru recyklovány a přetvářeny do nových objektů.

Země 

Maďarsko

Medium 

konceptuální uměni, kresba, instalace ve veřejném prostoru, objekt