školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Koncert

Elia Moretti & Stefano De Ponti

pokus o zastavení času, improvizace
Po 17.10. - 19:30

Elia Moretti: Threshold (sólo pro perkuse)
Stefano De Ponti & Elia Moretti: Echoing (elektroakustická improvizace)

Threshold
Sólový koncert bude odkazovat k francouzské spektrální hudbě a improvizaci afrologického směru. Zaměří se na koncepty liminality a rytmických prahů ve světle nedávného výzkumu hudebního vnímání.
Základní informací hudební řeči a zásadní proměnnou je témbr. Uznání centrální role témbru už přineslo mnohé výsledky, především na obecné rovině nový vztah mezi koncepty zvuku a hluku a prahu mezi nimi. Elia Moretti říká: "Hledám takový koncept tempa, který by zodpovídal za pohyb a zastavení, plynulost a fragmentaci, čas a okamžik, minimální rozdíly v hodinovém času vytvářené pauzami, sny, melancholií nebo entusiasmem. Práh je kontext, který filtruje všechny přechody. Vycházím z antropologického konceptu liminality, který poukazuje na ambivalentnost střední fáze přechodového rituálu, kdy osoba, která jej podstupuje, už nepatří do předchozího stavu, ale ještě nedosáhla následujícího stavu, jenž přijde po naplnění rituálu. Jedná se o přechodný stav, kdy se pozastavil čas a identita jedince. Destrukce řádu vytváří proud, který ustavuje nová spojení a nová pravidla."
Elia Moretti – bicí

Echoing
V improvizovaném dialogu potkávají elektroakustické zvuky free jazz ve zvukových strukturách, krajinách a vokálních samplech. Duo představí živou verzi svého kompozičně-performativního výzkumu konaného během nahrávání „calce“ – audiovizuálního projektu Stefana De Pontiho ve spolupráci se švýcarskou umělkyní Ninou Haab [Sonnestube / Kohlhaas, květen 2016].
Stefano De Ponti – preparovaná kytara, mikrofony, pásky a analogové syntezátory
Elia Moretti – bicí, perkuse a vibrafon

Vstupné: 80 Kč – Snížené: 60 Kč