školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Jez riley French

Hostující umělec
1.6.30.6.

Jez riley French se už 28 let zabývá improvizovanou a intuitivní hudbou jak prakticky (hudebník, organizátor, vydavatel), tak teoreticky (píše pro hudební časopisy, např. WIRE). Jeho hudební postupy spočívají na několika pricipech: Terénní nahrávání – již dávno v mládí začal dělat nahrávky jak běžných, tak zvláštních či skrytých zvuků, se kterými dále pracuje tak, že mu nejde o kvalitu nahrávky, ale o to, aby ji mohl kontrolovat a ovládat. Předměty a nástroje – v takových případech pracuje s nástroji jako GuZheng, citár, kytara, shamisen, ale také hudební skříňky a každodenní předměty, které často nachází v blízkosti míst, kde koncertuje. Vnitřní zvuky elektronických zařízení – od počátku 80-tých let vyvíjí metodu práce s různými elektronickými zařízeními, aniž by do nich cokoli zapojoval, ale za pomocí snímačů prozkoumával vnitřní zvuky těchto zařízení.

Kromě svých sólových vystoupení má za sebou řadu společných projektů s Ben Gwilliam, Lee Patterson, Rob Mackay, Lauren Smith, 7 Hertz, Pamelia Kurstin, John Jasnoch, Mick Beck, Charlie Collins, Chris Sharkey, Dave Kane, Christophe De Bezenac, Damo Suzuki, Bob Levene, Rob Gawthrop, Karen Winzer, Helmut Lemke, Chris Gladwin etc.

V Čechách loni vystoupil sólově v Praze v galerii Školská 28 a v Brně na Skleněné louce společně s Ivanem Palackým a Jennifer Helia de Felice.

Jez riley French

Země 

Velká Británie

Medium 

sound art