školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Tiago Patricio

Hostující umělec
1.11.30.11.

Patricio Tiago /*1979/, absolvent farmaceutické fakulty /2007/, rok a půl kadetem námořní akademie. Od roku 2002 píše básně a texty. V roce 2007 byl oceněn Národní cenou mladých spisovatelů (Jovens Criadores 2007) za verše věnované Lisbonu./Escrita desesperada de um homem que perdeu a memoria/ Častými tématy jeho textů je zkoumání základních mechanismů existence a vztah lidských příběhů a míst ve kterém se odehrávají. Od roku 1998 vytváří fotografický "Katalog lidských tváří" v několika vesnicích severního Portugalska, za který byl vícekrát odměněn v místních soutěžích.

Patricio Tiago v Praze realizoval projekt "Poezie, jazyk a přednes cizinců", který balancuje na pomezí literatury a site specific akce. Poetické texty napsané v prvních dvou týdnech residenčního pobytu nechává číst náhodně vybraným obyvatelům Dolních Počernic a celou akci zaznamenává na video.

Autor k projektu:

"Přednes je důležitý pro zdůranění významu a vibrací klíčových slov a myšlenek ve verších. Dobrý přednes může zachránit průměrnou báseň, tak jako dobrý hudebník zachrání běžný notový zápis.

Přednes a dialogy v cizích jazycích mě vždy fascinovaly. Často jsem dlouho postával a naslouchal lidem mluvícím jejich rodným jazykem, vnímal jejich artikulaci a zvuk. Každý jazyk je rozdílnou substancí a obsahuje vnitřní náboj, který vyzařuje ven, podobně jako některé země, města nebo století. Učení cizích jazyků má proto rozporuplnou dvojznačnost: obohacuje náš slovník, naši osobní mentální knihovnu myšlenek a konceptů, můžeme dokonce číst v orignálních jazycích, ale na druhou stranu ztrácíme vzácnou schopnost vnímat jazyk v jeho trivální soustavě melodií, zvuků, nálad a rytmů."

Tiago Patricio

Země 

Portugalsko

Medium 

básník, fotografie