školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Karel Doing

Filmy, instalace a videa Karla Doinga jsou založeny na citlivých proměnách rytmu a abstraktních kvalit obrazu. Částí vychází z žánrových filmů, duchařských horrorů, surrealismu a New American Cinema, druhou polovinou jeho zázemí je tradice kutilského experimentování s filmem, abstrakce a audiovizuální performance. Pracuje s širokým spektrem médií (film, video, světelné projekce, CD-rom...), často spolupracuje s hudebníky, tanečníky a s dalšími filmaři. Doingova současná videa se přibližují k dokumentárním esejím natáčeným s rukopisem experimentátora.

V roce 1990 založil Studio één, jedno z nejpodstatnějších filmových center v Nizozemí, které bylo současně jednou z prvních otevřených dílen pro uměleckou práci s filmem. V roce 2002 spoluzakládal nyní nejvýznamnější Nizozemský archiv alternativních filmů Filmbank (www.filmbank.nl), kde v současnosti pracuje na projektu digitalizace filmových negativů.

Doing spolupracoval mj. S Pierrem Bastienem (Rotary Factory, Nine optical Toys...), Gregem Popem (skvělý film Maas Observation) a v současnosti s Jesse Franzenem. Jeho filmy jsou v distribuci Lightcone, Edition Cactus a ve sbírce Filmmusea Amsterdam.

Země 

Nizozemí

Medium 

film, video, performance