školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Hlavní Galerie

sonicSENSE

Barney Haynes, Jennifer Parker a tým
20.3.3.4.
Čt 19.3. - 20:00

SonicSENSE je site-specific nástroj, tématizující dialog mezi člověkem, prostředím a přístrojem. Modulární instalace, umožňující vzájemnou výměnu dat, myšlenek, materiálů a zdrojů je koncipována jako proměnlivé skulpturální interaktivní kineticko-audiovizuální prostředí, založené jako otevřená platforma. Autoři konceptu společně se studenty a kolegy se zabývají metodami, jak realizovat výzkum elektronických médií v reálném i virtuálním světě tak, aby byla zachována jejich kvalita skutečné interaktivity. Struktura SonicSENSE Praha je konstruovaná z jednotek zavěšených roboticko kinetických objektů. Objekty reagují na prostředí mechanickými i reprodukovanými zvuky, obrazem a pohybem. Instalace tak "vnímá" podněty návštěvníků galerie ve fyzickém prostoru a díky speciálním programům i prostřednictvím sítě. Barney Haynes a Jennifer Parker začali spolupracovat na SonicSENSE v lednu roku 2008 a SonicSence vystavili poprvé v Galerie Califa v Horažďovicích.

Během několikadenního workshopu navrhli Michal Kindernay, Aleš Zemene, Guy van Belle, Jakub Hybler a Michal Cáb vlastní umělecké a technické aplikace, komunikující s kineticko zvukovou instalací. Data získávaná z různých zdrojů - jako je technická kamera umístěná nad galerií, statistické údaje o znečištění obvzduší v Praze, intenzita elektronického provozu v místní síti, zpětná vazba ze snímaného pohybu a zvuku v galerie, a koncept znečistění digitálního obrazu a zvuku obohacují nástroj o další rejstříky: barevné spektrum v oknech na stropě a v exteriéru dvora, převod digitálních dat na číselný display, nebo venkovní zvuková instalace.

Barney Haynes je vedoucí katedry Mediálních umění na California College of the Arts v San Francisku. Jennifer Parker vyučuje sochařství na University of California Santa Cruz. Oba pracují v mezioborovém kontextu, zkoumají možnosti propojení různých médii. Používají věci každodenní potřeby, zvuky, statické obrazy, nebo video.

Spolupráce: Michal Kindernay, Aleš Zemene, Guy van Belle, Jakub Hybler, Michal Cáb.

Barney Haynes je umělec a působí jako vedoucí katedry Mediálních umění na California College of the Arts v San Francisku. Jennifer Parker je sochařka, vyučuje sochařství na University of California Santa Cruz. Haynes a Parker pracují v mezioborovém kontextu, zkoumají propojení kolize různých médii. Používají věci každodenní potřeby, zvuky, statické obrazy, nebo video, propojené do tvaru performance nebo dlouhodobé instalace. SonicSENSE vychází z podobné metodologie, ale pracuje s nástroji open-source na bázi interaktivity. Projekt vznikl díky podpoře několika akademických grantů.

Projekt podpořily:
Art Research Institute
USCS Faculty Research Grant
Rosa Comp
UciRA
Famu
institut intermédií
okno.be

odkazy

Making things
MAX/MSP

video

Galerie Školská 28 Praha, Czech Republic 2009 from sonicSENSE on Vimeo.