školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Hlavní Galerie

Pavel Matela

Znovushledání cizích
9.4.24.4.
St 8.4. - 20:00

Výstava série "Reunion of strangers" v Galerii Školska 28 je tématickým souborem, kladoucím otázky po důvěryhodnosti technických obrazů i po oprávněnosti chápání fotografického média jako otisku skutečnosti. Soubor je navíc rozšířen o videoprojekci a o nový interaktivní doplněk, jehož prostřednictvím se návštěvníci expozice jako aktéři mohou zapojit do další fotografické mystifikace.

"Reunion of strangers" (Znovushledání cizích) je soubor fotografických "skupinových" portrétů osob, které se navzájem neznají a patrně se nikdy ani nesetkaly. Autor fotografií sledoval a zachycoval po dobu několika hodin chodce na ulici. Každý z portrétů je momentka sejmutá v jenom dni, na jednom místě a ve shodné situaci. Jednotlivé fotografie jsou pak technikou digitální montáže komponovány ve skupiny, čímž je sugerováno jejich fiktivní propojení. Jsou to ovšem uměle vytvářená spojení lidí, kteří se nikdy na tomto místě nepotkali, ale z vlastního popudu a neznámého důvodu se protnuli s jinými lidmi v průsečíku pohybu ve stejném prostředí a časoprostoru. "Setkání" jsou snad i humorná, ale nepostrádají ani prvek psychologické, filosofické, sociologické, či antropologické rešerše".
Vlasta Čihákova-Noshiro

Slovo autora k výstavě: "Mým původním záměrem bylo vytvoření studie ironizující moderní a divácky atraktivní metodu tvorby fotografického obrazu. Ta spočívá v kombinaci pseudovědeckého přístupu k umělecké tvorbě (sociologicko-dokumentární aspekt), stavby obrazu poplatné principům modernistické fotografie a použití techniky digitální montáže. Naplněním subverzivního cíle je úspěch vystavených fotografií v renomované fotografické soutěži, kde porota hodnotila právě tyto "kvality". Otázkou ovšem je, zda-li se mi nakonec nevědomky nepodařilo otevřít některou ze závažných otázek, které se současné fotografie skutečně dotýkají."

Výstavu uvede Pavel Baňka, hudební doprovod: Jan Karko (Swayambu)

About the Artist 

Další fotografie 

pavel matel
Pavel Matela - Znovushledání cizích - skupinový portrét (1)
Pavel Matela - Znovushledání cizích - vernisáž (1)
Pavel Matela - Znovushledání cizích - vernisáž (2)
Pavel Matela - Znovushledání cizích - vernisáž (3)
Pavel Matela - Znovushledání cizích - vernisáž (4)
Pavel Matela - Znovushledání cizích - instalace (1)
Pavel Matela - Znovushledání cizích - instalace (2)
Pavel Matela - Znovushledání cizích - instalace (3)
Pavel Matela - Znovushledání cizích - skupinový portrét (2)
Pavel Matela - Znovushledání cizích - skupinový portrét (3)