školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Hlavní Galerie Šedý pokoj

Podráty

Michael Delia
23.3.20.4.
Po 22.3. - 19:00

Instalace Michaela Delii pro Šedý pokoj ve Školské 28 je inspirována dnes už pozapomenutým způsobem šíření zvuku tzv. rozhlasem po drátě ("dráťák"). Jde o technologii distribuce signálu rozhlasového vysílání, které místo frekvencí používá pro šíření zvuku dráty, nebo kabely. Signál vychází z centrálního zesilovače a je posílán "po drátech" do uzavřené komunikační sítě. V bytech, chodbách, v továrnách nebo v úřadech jsou pak jednotlivá rádia s jedinou vysílací stanicí připojena k síti pomocí jednoduché sdířky. Delia používá jako média pianové struny a piezzo-mikrofony-reproduktory a transducery. Instalaci tvoří původní přijímače rádia po drátě, které autor v posledních letech v Praze shromáždil. Vysílací program - zvukový materiál používá terénní nahrávky a bude se proměňovat během trvání výstavy. Autor instalace přizval kolegy, aby připravili svoje nahrávky pro dočasné "vysílání po drátě" v Šedém pokoji.

Technologie stanice "rozhlasu po drátě" tvoří jen reproduktor s potenciometrem pro regulací hlasitosti. Je to obyčejně dřevěná skříňka s otočným přepínačem, který přepínáním odboček potenciometru skokově reguluje hlasitost. Luxusní provedení stanice mělo výstupní zdířku, která umožňovala nahrávat rozhlasový program na magnetofon. Typické je, že "rozhlas po drátě" mohl vysílat pouze jedinou rozhlasovou stanici. V Československu byla síť rozhlasu po drátě budována podle systémů využívaných v Sovětském Svazu. Autonomní síť měla zabezpečit nerušené šíření Československého rozhlasu v případě napadení země. V srpnu 1968 po invazi Varšavské smlouvy bylo po určitou dobu možné podávat informace o aktuální situaei právě pouze prostřednictvím rozhlasu po drátě.

Michael Delia (*1963, USA) je vizuální a zvukový umělec, žije v New Jersey a v Praze. Jeho výrazovými prostředky jsou kresby, malby, instalace, stavby hudebních nástrojů a vlastní hudební a rozhlasová tvorba. Studoval vizuální umění na Moravian College v Pensylvánii a na S. V. A. v New Yorku, kde se zaměřil na sochařství. Ve své tvorbě se poslední době orientuje především na zvukové performance a instalace, v nichž používá vlastní hudební nástroje. Prezentoval svoje práce v řadě význačných kulturních institucích v Evropě a USA, mj. The Knitting Faktory, Exit Art (New York), Stichting Logos (Gent), Het Apollohuis (Eindhoven), Hermit (Plasy), Sound Off, The Rosenberg Museum (Slovensko), Rudolfinum (Praha), Skleněná louka (Brno), Mamu Gal, atd.
Součástí výstavy je živé internetové vysílání, které je připraveno ve spolupráci s projektem Lemurie TAZ. a bude příspěvkem organizace Topolò OGS ke globální akci "World TB Day". pořádané dne 24.března od 16. hod.

tesla 2

About the Artist 

Další fotografie 

Michael Delia, Podráty, instalace_1 (foto: J.Bartoš)
Michael Delia
tesla 1
Michael Delia
Michael Delia: Podráty_vernisáž_1
Michael Delia: Podráty_vernisáž_2
Michael Delia: Podráty_vernisáž_3
Michael Delia: Podráty_vernisáž_4
Michael Delia, Podráty, instalace_2 (foto: J.Bartoš)
Michael Delia, Podráty, instalace_3 (foto: J.Bartoš)
Michael Delia, Podráty, instalace_4 (foto: J.Bartoš)
Michael Delia, Podráty, instalace_5 (foto: J.Bartoš)
Michael Delia, Podráty, instalace_6 (foto: J.Bartoš)
Michael Delia, Podráty, instalace_7 (foto: J.Bartoš)