školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Koncert Performance Screenlab

Rühl/Hoelzl/Blažíček + Palacký/Graham

Improvizace
Čt 2.12. - 20:30

Improvizační dvojkoncert přivede na stejné pódium příležitostné trio francouzského klarinetisty Jorise Rühla, hráče na elektroniku Hannese Hoelzla a tvůrce živého videa Martina Blažíčka. V druhém setu se představí Palagrachio, aktuální spolupráce našeho nejpozoruhodnějšího zvukového improvizátora, poloviny dua Koberce záclony, Ivana Palackého a skladatele Petra Grahama.

Set 1: Joris Rühl (fr) - klarinet / Hannes Hoelzl (it/de) - super collider, electronics / Martin Blažíček (cz) - realtime video processing, light table

Set 2: Palagrachio (cz): Ivan Palacký - amplified knitting machine Dopleta 160 / Petr Graham - piano, harmonium


Joris Rühl je neidiomaticky hrající klarinetista a improvizátor využívající maximální zvukový potenciál svého nástroje. Hraje akusticky i s elektronikou, krom spolupráce se souborem Facet (skvělá loňská edice debutového CD) hraje se širokým spektrem příležitostných spoluhráčů (Maciej Sledziecki, Lê Quan Ninh, Thomas Lehn, Géraldine Keller, ad.).

Hannes Hoelzl je hráč na elektroniku, využívá nástroje vlastní konstrukce ve spojení se softwarovým prostředím SuperCollider. Je polovinou bývalého dua Earweego (s Echo Ho), kromě improvizací se věnuje tvorbě interaktivních audivoziuálních instalací. Je zastoupen na kompilaci Time Is On My Side (Berlston 2008), hraje na debutovém CD excelentního norsko-německého souboru KOP (Künstlersache, 2009).

Martin Blažíček autor filmů a videí, vycházejí z tradic experimentálního filmu, v současnosti se věnuje především živému obrazu ve spojení s hudební improvizací, v příležitostných sestavách vystupoval např. s Bryanem Eubanksem, Kento Nagaiem, Tonic Train, Mortenem Olsonem, Frankem Schultem, Melissou Moore, ad. Je členem a-v souboru Mikroloops a pravidelně hraje improvizace s Kateřinou Zochovou (jako 42:43asi)

Palagrachio - je od roku 2006 název pro občasná hudební setkání pianisty Petera Grahama a hráče na amplifikovaný pletací stroj Dopleta Ivana Palackého. Duo hraje důsledně hudbu přítomného okamžiku. Oba hudebníci se během koncertu pokouší intuitivně rozhodnout co už zahráno být nemusí. V létě roku 2010 vychází na značce „Uceroz“ studiová nahrávka pod názvem „Looking For A Looking For“.

Peter Graham vystudoval na brněnské konzervatoři hru na varhany u Josefa Pukla a kompozici u Bohuslava Řehoře. Ve studiu pokračoval na Janáčkově akademii múzických umění ve třídě Aloise Piňose, absolvoval roku 1980 Trojkoncertem pro lesní roh, housle, klavír a orchestr (oceněno ve skladatelské soutěži Ministerstva kultury ČSR a na soutěži JAMU v témže roce). Po dokončení vysoké školy prošel řadou zaměstnání - byl korepetitorem tanečního oddělení brněnské konzervatoře, rozhlasovým hudebním režisérem, dělníkem Českého hudebního fondu a učitelem na hudební škole. V současnosti učí na katedře kompozice a dirigování Hudební fakulty Janáčkovy Akademie múzických umění v Brně.

Ivan Palacký - je hudebník a architekt. Hrál (v osmdesátých a na začátku devadesátých let) v různých skupinách a účastnil se rozmanitých hudebních projektů. Absolvoval mnoho koncertů se skupinou „Sledě, živé sledě“. V současnosti je členem audiovizuálního improvizačního dua „Koberce, záclony“ (s Filipem Cenkem). Vede si zvukový deník ze svých cest - zaznamenává útržky příběhů, podivné zvuky a rozmanité „akustické chyby“. Od roku 2002 se věnuje volné improvizaci a rád se zúčastňuje krátkodobých projektů (spolupráce s duem Cremaster, Ruth Barberán a Margaridou Garcia, Willem Guthriem, Andreou Neumann, Klausem Filipem, Toshimaru Nakamurou ad.), stejně jako rád hraje sám. Od roku 2005 se jeho hlavní zálibou stalo „dolování“ zvuků z amplifikovaného jednolůžkového pletacího stroje Dopleta 160 a 180. V roce 2009 založil label „Uceroz“ a doposud vydal dvě alba studiových nahrávek se svými nejoblíbenějšími spolupracovníky.

Vstupné: 80 Kč – Snížené: 50 Kč