školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Šedý pokoj Hlavní Galerie

Hannes Hoelzl - W-O-W

Instalace
26.11.22.12.
Čt 25.11. - 19:00

Instalace se skládá z elektronického zvukového vybavení a spotřebního zboží jako je mixážní pult, gramofon, laserová ukazovátka a zrcadla. Asambláž z těchto a dalších elementů umístěná na stole, způsobuje, že zvuk se stává viditelný a lze ho sledovat jako otáčející se světelnou stopu na stěnách místnosti. Zvukovou skladbu může návštěvník sám vytvářet zacházením s objekty- instrumenty, položenými na desce stolu.

Statement: Důveřujeme v písmo, protože je vytesané do kamene, odlité do kovu, obtisknuté do betonu, nebo na papír. Ale co nápisy, které jsou těkavé, které zmizí v okamžiku, kdy se na ně díváme? Nápisy, které jsou podobně těkavé jako je zvuk? Nakolik bychom uvěřili jim? Jsou to nápisy, které je možné zachytit jen na zlomenk vteřiny a které stačí stěží tak k tomu, abychom uchovali jejich otisky na sítnici. Instalace W-O-W představuje podobný způsob světelného psaní, který si můžete sami vyzkoušet na stěnách výstavního prostoru. Nepíše se zde světelným ukazovátkem, ale strunami, píšťalkami a perkusemi. Akt psaní je výsledkem hry, audio-graffiti, nebo viditelné zvukové vlny, případně jako výzva ke společnému hraní.

Hannes Hoelzl se pohybuje v různých oborech a jako autor se objevuje v různých souvislostech, ale většinou jde o fenomén zvuku. Jeho hudební vývoj a pojetí směřuje ke specifickému konceptu elektronické hudby, kdy zacházení s počítačem se pokud možno přibližuje k postupům, které najdeme u současné improvizované hudby. Jeho konstrukce quazi-inteligentních zvukových objektů mají překvapit hráče svým nečekaným "chováním". Jeho zvukové instalace jsou zpravidla site-specific a zachovávají určitý "scénář". Například pro výstavu Manifesta č 7., což byl doposud jeho nejrozsáhlejší projekt, se mu podařilo ozvučit šedesát klenutých místností severoitalské středověké pevnosti. Mimo své uměleckou činnost se Hoelzl živí jako designer, skladatel, programátor a pedagog. Jako hudebník vystupoval v Evropě, Číně a USA, jeho instalace byly vystaveny například na Benátském Biennale, v Pekingském Millenium Dome, v Kolínském Muzeu užitých umění. Měl také přednášky a dílny na univerzitách a akademiích ve Wesleyan/Connecticut, Praze, Oslu a Berlíně a vyučuje huedbní akademii v Dusseldorfu. Jako hudebník využívá nástroje vlastní konstrukce ve spojení se softwarovým prostředím SuperCollider. Je polovinou bývalé dvojice Earweego (s číňankou Echo Ho). Je zastoupen na kompilaci Time Is On My Side (Berlston 2008), hraje na debutovém CD norsko-německého souboru KOP (Künstlersache, 2009).

Hannes Hoelzl_5

About the Artist 

Další fotografie 

Hannes, foto archiv autora
Hannes, foto archiv autora
Hannes, foto archiv autora
Hannes, foto archiv autora
Hannes, foto archiv autora
Hannes Hoelzl_1
Hannes Hoelzl_2
Hannes Hoelzl_3
Hannes Hoelzl_4
Hannes Hoelzl_7
Hannes Hoelzl_8