školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Screenlab

Kryštof Pešek

Projekce a setkání s autorem
Po 6.12. - 20:30

V prosincovém ScreenLabu své práce představí autor algoritmických a generativních videí Kryštof Pešek. Jeho tvorba zaujímá pozici mezi computer-artem, generativní grafikou a videoartem. Pracuje převážně v programovacím prostředí Processing, ačkoli jeho díla mají někdy formu DVD, nebo filmu, jsou v naprosté většině založeny na otevřených algoritmech. Ty určují výslednou podobu videa formou "inteligentního" konceptu, souboru pravidel a vazeb, který může být realizován v různých podobách. Jeho díla mohou figurovat jako nekonečně živě generované grafické objekty, stejně jako záznamy těchto procesů na DVD. Součástí jeho videí je různá forma interaktivity v podobě remediačních procesů (obraz-zvuk-pohyb), ale i vnitřní interaktivity různých grafických prvků. V posledních pracích využívá formu "inteligence", díky níž se jednotlivé součásti obrazu na základě pozorování "rozhodují" samy o svém vývoji.

Druhou rovinou Peškovy tvorby jsou její poetické a téměř narativní kvality. Přestože je založena na pregnantní softwarové bázi, není pouhou ilustrací výpočetních procesů. Jeho práce těží bohatou měrou z historie experimentálního filmu a videoartu a značnou částí automaticky zahrnují jejich tvůrčí postupy. Plně obstojí jako samostatně stojící výtvarně působivá díla, nebo se na ně můžeme dívat na zajímavý dialog mezi spřístrojem a umělcem - programátorem.

Kryštof Pešek v současnosti studuje poslední ročník Centra audiovizuálních studií FAMU.

Během večera autor uvede výběr své poslední tvorby a představí také zákulisí vzniku jednostlivých filmů, jejich softwarové řešení a možné realizace.

Současně si vás dovolujeme upozornit na aktuální výstavu Kryštofa Peška "Kód" v GHMP - Dům U Zlatého prstenu
2. 12. 2010 - 2. 1. 2011.

About the Artist 

Další fotografie 

Kryštof Pešek - The Change
Kryštof Pešek - MEM
Kryštof Pešek - The Return
Kryštof Pešek - Collapsing Complexity
Kryštof Pešek - Dokumat
Kryštof Pešek - NNet