školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Prezentace

Ulay: Earth Water Catalogue

přednáška na FAMU, místnost U1 první patro
Út 12.4. - 19:30

Performer a fotograf Ulay představí svůj současný projekt Earth Water Catalogue.

Earth Water Catalogue je umělecká iniciativa, která má upozornit na důležitost vody, nutnost věnovat ji pozornost a respekt. Katalog je určen pro ty, kteří mají vody dostatek, i pro ty, kterým se nedostává. Obrací se prostřednictvím umění a estetiky na aktuální etické a morální aspekty základních hodnot života.

Earth Water Catalogue je dlouhodobý umělecký koncept, zahrnující dějiny i aktuální tvorbu a dokumentaci děl řady umělců, zabývajících se tématem (pitné) vody. Jde o archiv, databázi, knihovnu a sociální platformu, jejíchž obsah je dostupný v digitální (on-line) formě, nebo v tištěné podobě. Katalog je určen pro umělce, vědce, techniky, sociální pracovníky, studenty, i pro ty, kteří vodu jen užívají.

Je to výzva umělecké a vědecké veřejnosti k realizaci výstavních projektů a distribuci publikací o dílech, shromážděných v katalogu. Katalog je zaměřen na širokou veřejnost a mohl by hrát roli jako výchovný materiál.

Earth Water Catalogue je apelem ke změně našeho oučasného vztahu k vodě, k nutnosti re-definovat povahu a hodnotu vody.

Catalogue je věnován vodě základní podmínce života. Voda pokrývá přes 70 procent povrchu naší planety a tvoří 70 procent hmoty lidského těla. Jen jedno procento z toho je pitná voda. Voda rozpouští, ale nelze ji rozpustit, slouží jako prostředek očisty, i jako palivo. Používáme ji v domácnostech, zemědělství a v průmyslu. Situace naší civilizace závisí na vodě rostoucí měrou. Voda má paměť je to víc, než pouhé H2O.

(Přednáška je v angličtině)

Ulay-Frank Uwe Laysiepen (narozen 1943, Německo) je významný umělec v oblasti performance, nových medií a fotografie. Důležité téma v jeho díle je vztah mezi tělesností, prostorem a společenským kontextem. V letech 1976 až 1989 spolupracoval s jugoslávskou umělkyní Marinou Abramović. V roce 1988 se rozhodli ukončit svoji spolupráci a vztah symbolickou cestou po Čínské zdi. Současně vyšli z opačných stran a poté, co překonali každý 2000 kilometrů se setkali uprostřed. Ulay se c dalších letech věnoval převážně fotografi, hlavně Polaroidu. Vyučoval na katedře performance a mediálního umění na Akademii výtvarných umění a designu v Karlsruhe, před několika lety se vrátil do Amsterodamu, kde dnes žije. Intenzivě cestuje, pořádá tvůrčí dílny a přednáší, hlavně o svém současném projektu, který byl původně zaměřený hlavně na země Středního východu. Pro dokumentaci svého projektu Waterfonie používá převážně mobilní telefon.

Návštěvu Uwe Laysiepena podpořil Goethe Institut Prag

Water Catalogue Palestina, Nablus, Ulay

About the Artist 

Image 

Water Catalogue Palestina