školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Šedý pokoj Hlavní Galerie

Martin Blažíček - Sky blue

3.6.29.6.
Čt 2.6. - 20:00

Audiovizuální instalace pro šedý pokoj. Projekce, senzor, zvuk, PureData.

Sky blue je audiovizuální instalace reagující na průběžné změny barvy oblohy nad prostorem dvorku, kde jsou výstavní prostory galerie. Momentální odstín vzorku nebe je snímán kamerou a pomocí jednoduché počítačové analýzy přenášen do staticke projekce na stěnu galerie. Součástí promítaného obrazu je i barevný vzorník záznamů proměn nebeské modři během posledních 24 hodin.

Instalace vznikla na základě pozorování, technologie zaznamenávání přírodních procesů a jejich abstrakcí. Přenesením dat na plátno se odvíjí nekonečný filmový příběh v přímém přenosu, zachycující děj pomalých změn, cyklicky střídající se valéry světla a tmy. Široká paleta odstínů začíná od temné pařížské, indigo, a dotýká se až kobaltů tyrkysů a holubím přechodům k bílé. Jednotlivé odstíny jsou partiturou zvukové kompozice, v každém okamžiku odrážející okamžitou škálu “modrosti” nebe.

Východiskem zvukové kompozice je subjektivně stanovený akord “melancholické” modři, intenzita barvy je interpretována jako termolo. S postupnou změnou intenzity slunečního jasu se tónové sekvence mění na chladné šumové plochy.

Instalace Martina Blažíčka vychází ze zájmu o dlouhodobé a těžko postřehnutelné procesy a ze snahy zachytit je zvukem a obrazem. Sky blue je inspirována také přístupy a koncepty audiovizuálního umění kolem poloviny 70. let minulého století. Některé jsou snadno realizovatelné díky modulárnímu softwaru teprve dnes.

Sky blue

About the Artist 

Další fotografie 

Martin Blažíček - Sky blue
Martin Blažíček - Sky blue
Martin Blažíček - Sky blue