školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Performance Screenlab

Jiří Suchánek

Noise Calypsos
Pá 24.2. - 20:30

Dva živé synestetické audiovizuály. Projekt Noise Calypsos Guye van Belle a Michala Kindernaye založený na zvukové a obrazové syntéze a nové sólové představení Jiřího Suchánka.

Jiří Suchánek, mj. polovina dua Mateřídouška, se zabývá interaktivitou, environmentem, světlem a zvukem. Ve ScreenLabu představuje nový autorský projekt rozvíjející předchozí realizace zvukového a diodového objektu Medůza, který umístil v rámci projektu Sonicave mj. v jeskyni Výpustek.

Vystoupení bude prvním předvedením (a testem) nového audiovizuálního software-hardware celku, který vznikl pro tuto příležitost: sedm světelných cihel - sedm tónů ve stupnici. Synchronní syntéza základních barev a základních zvuků. R,G,B = saw, tri, sinus. Zkoumání hranic a možností takto omezené a (zvukově primitivní) arény. Improvizace. Porušování jednoznačného exaktního (byť koncepčně čistého) systému, který mi už teď (16.2.) začíná být nepříjemně těsný… (JS)

Jiří Suchánek(1979) vystudoval ateliér video na Favu (Keiko Sei, Peter Ronai). Během studia se především jako VJ (Aurakamera, Vision) zabýval vztahem obrazu a zvuku. V roce 2005 založil duo Mateřídouška, kde vytváří hudbu a animuje kresby Terezy Damcové. Poslední dobou se odklonil od videa i Vjingu a věnuje se převážně zvukové tvorbě. Hledá způsoby synchronizace zvuku a světla, které se stává jeho jediným vizuálním prvkem. Zabývá se tvrobou netradičních interfaců, experimentováním se senzory a programováním (MAX/Msp) v hudební tvorbě. Byl na stážích v mezinárodních centrech STEIM a TIMET. Vytváří interaktivní zvukově-světelné instalace pro netradiční, převážně přírodní prostory a zkoumá tak trvanlivost elektronických médií v těžkých klimatických podmínkách. Je asistentem kabinetu Audio na brněnské Favu.


Noise Calypso Školská
The Society Of Algorithm

Hudba calypso pochází z oblasti východní Indie. První záznam písně calypso je z roku 1912 a pochází od kapely Lovey's Orchestra. Otroci z Trinidadu a Tobaga původně při práci nesměli mluvit, ale mohli zpívat. V hudbě se používaly texty se šprýmovným obsahem či s komentáři k sociálním otázkám (cosi jako klepy) nebo k politickým osobnostem té doby (nazývané picong), jako způsob sdělování při práci. Po druhé světové válce za americké okupace se hudba opět změnila, tentokrát pod vlivem taneční kultury a ocelových kapel (steel bands). Zpěváci calypso si získali proslulost, nejen na ostrovech, ale i v mezinárodním kontextu. Vzpomeňme na heroická jména z konce padesátých let: Houdini, Atilla the Hun, Roaring Lion, Lord Superior, Lord Kitchener, Bomber a Young Killer. Oblíbencem The Society of Algorithm je snad Mighty Sparrow s jeho ostrou a ironickou kritikou zaměřenou na sociální a politické otázky a americký rasismus. Krátkou historii hudby calypso najdete zde:
http://cct300-f07.wikispaces.com/Calypso+Music. Society of Algorithm se bude snažit vyrovnat svěžesti calypsa pomocí živé syntézy, založené čistě na hluku. V průběhu performance nebude dovoleno mluvit, ale můžete zpívat a tleskat rukama. A k večeři si dáme rýži a fazole!

gívan belá (překlad Lenka Dolanová)

Vstupné: 80 Kč – Snížené: 60 Kč