školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Hlavní Galerie

Synestezie

Rozšířená percepce nevidomých a slabozrakých
25.7.3.8.
Út 24.7. - 20:00

Synestezie je neurologicky podmíněný jev, v němž stimulace jednoho vjemu vede k automatickému vyvolání zážitku vjemu jiného. Nejznámější formou synestezie je samovolná asociace barev a zvuků, jev je však možné pozorovat i na vazbách textu, čichu, tvarů, či hmatu. Umělecká díla ovlivňují různé smysly, v případě výtvarného umění především zrak. To je činí nedostupnými pro ty, jejichž zraková schopnost je omezená, nebo jí postrádají. Svět výtvarného umění však naštěstí nesestává jen z vizuálních zážitků. Galerie a muzea stále více zahrnují do expozic díla, která působí na více smyslů, audiovizuální, nebo jen čistě zvuková díla.

Výstava Synestezie nabízí nevidomým a slabozrakým cestu k umění prostřednictvím děl, která absenci jednoho smyslu nahrazují «aktivujícím» účinkem smyslu jiného. Expozice v galerii Školská 28 je však určena nejen pro ně. Vystavená díla jsou volně inspirována tématem synestezie a zrakového omezení a mimo jejich smyslových kvalit také nabízí vidícím návštěvníkům autorské pohledy na život nevidomých.

Výstava představuje práce čtyřech mladých umělců ze střední Evropy: Martina Blažíčka, Andráse Blazska, László Kisse a Attily Zérczi, kteří díla v některých případech vytvořili ve spolupráci s nevidomými partnerským umělci, nebo dobrovolníky. Výstava byla původně vytvořena pro galerii 2B v Budapešti a v průběhu tohoto roku bude vystavena v Galerii Školská 28 Praha, na Slovensku v Banská Stanica Contemporary Banská Štiavnica a v Polsku v galerii Labirynt Lublin.

Projekt vznikl za podpory Mezinárodního visegrádského fondu a různých organizací na podporu nevidomých a slabozrakých v Polsku, Maďarsku, Česku a na Slovensku.

Lívia Rózsás