školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Hlavní Galerie

Jamie Drouin: Handfuls of Vapor

site-specific instalace
4.12.18.12.
Po 3.12. - 19:00

Trocha výparů (Handful of Vapor) je minimalistická instalace Jamieho Drouina, který jejím prostřednictvím odkrývá historii prostoru, ve kterém dnes sídlí Galerie Školská 28.

Instalace pomocí nenápadných zásahů do architektury a poetickou aluzí na jeho původní funkci nabízí pohled do minulosti místa. Drouinova minimální intervence porušuje tenkou významovou vrstvu budovy galerie jen do té míry, aby umožnila dočasné znovuobjevení skrytých zvuků a obrazů.

Budova ve vniřním traktu byla postavena v roce 1939 a řadu let sloužila jako řemeslná výrobna pro galvanizaci kovů, což je technologie pokrývání povrchů směsí obsahující zinek a - do šedesátých let - vysoce toxický kyanid). V roce 1999 byla budova rekonstruována a dnes najdeme jen nejasné stopy po jejím původním účelu.

Umělec odstranil skleněné kryty stropních světlíků a tím opticky propojil místnost se skleněnými vikýři. Skleněné výplně jsou v pravidelných sloupcích vyskládány podél zdi a v jinak zcela prázdné galerii je tak naše pozornost upoutána na původní konstrukci architektury, na geometricky uspořádané výseky pohledu na oblohu, sloužící zároveň jako reference na historii budovy. Každý světlík je osvětlen jedinou slabou žárovkou, poskytující možnost prohlédnout si kovovou střešní konstrukci, která je jinak zraku ukryta. Návštěvník je také vystaven neustálému tichému šumu, pomalu přemísťujícímu se prostorem a vycházejícímu z malých reproduktorů namířených ke stropu. Elektronický sykot slouží jako metaforický odkaz na původní chemické vany na elektrolýzu, které stávaly dole na podlaze a z nichž se vypařovaly jedovaté výpary a kondenzovaly se na sklech pěti střešních světlíků.

Jamie Drouin zkoumá zvukové palety elektronického šumu a používá tento materiál jako kompoziční hudební formy. V instalacích a improvizovaných performancích používá většinou malý syntesizátor a rádiový přijímač a komponuje tiché skladby, které mohou přeměnit modus vnímání posluchače a zbavit ho stereotypů naslouchání. Drouinovy práce byly představeny na řadě mezinárodních scén včetně: Biennial of the Americas (Denver), Mutek (Montreal), TodaysArt (Hague), Decibel Festival (Seattle), Montréal Museum of Contemporary Art (Montreal), Henry Art Gallery (Seattle), Communikey (Boulder), La Société de Curiosités (Paris) a General Public (Berlín). Jeho hudební tvorba byla vydána hudebními vydavatelstvími con-V, Oral, Dragon's Eye Recordings, Mutek_Rec, Rope Swing Cities a Infrequency Editions. Spolupracoval například s Crys Cole, Mathieu Ruhlmann, Yann Novak, Skoltz Kolgen, Lance Austin Olsen a Karl Klie. Drouin je spoluzakladatel INFREQUENCY EDITIONS, působí jako kurátor různých kolektivů zvukových umělců a vystupuje jako součást dua DROUIN/OLSEN v projektu s Lance Austin Olsenem.

Jamie Drouin je v Galerii Školská 28 na měsícním tvůrčím pobytu.

(Fotografie galerie z archivu Linhartovy nadace)