školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Koncert

As deafness increases (NOR) + The Pololáníks (CZ)

volná improvizace
Čt 6.12. - 20:30

Mikulášský večírek se dvěma kapelami, které spojuje jak zájem o volnou improvizaci, tak i prostý fakt vzniku v Čechách.

Norské trio As deafness increases tvoří Inga Margrete AAS (kontrabas), Rudolf Terljand BJØRNEREM (elektroakustická kytara) a Henrik Munkeby NØRSTEBØ (trombon).
As deafness increases hrají hudbu v šedé zóně pomezí kompozice a improvizace. Jasné strukturní rámce naplňované proměnlivými úlohami nástrojů a improvizovaným obsahem a témbrem. Pomalu se linoucí zvukové krajiny střídané rychlými pohyby a semi-melodickými pasážemi.

Členové tria se setkali v létě roku 2010 v České republice v rámci projektu Önczkekvist improvising orchestra, s nímž nahráli CD ve studiu ORF RadioKulturhaus ve Vídni.
Absolvovali studium současné klasické a improvizované hudby na akademiích v Oslu, Göteborgu a Berlíně.
"Pronikavě výrazová hudba, kterou přináší a odnáší točící se vítr tlumený listím a vzdáleností."

Domácí kvintet The Pololáníks působí od roku 2011, kdy vznikl jako radikalizovaný odštěpek improvizačního orchestru Marináda dekorativních aspektů. Oproti mateřskému tělesu, jehož sestava se nepředvídatelně měnila s každým vystoupením a zahrnovala až třináct účinkujících, se The Pololáníks soustavněji a soustředěneji pokoušejí nalézt hudební jazyk, v němž by se propojila odlišná hudební východiska jednotlivých hráčů. Základní nástrojovou skladbu tvoří kontrabas, zobcové flétny, trombón, laptop a klarinet/saxofon/kytara, zvukově se ale zapojuje pestrá škála dalších objektů i nástrojů vlastní konstrukce; výsledkem je plný, ale převážně neagresivní a volně plynoucí zvuk tělesa.

Vstupné: 80 Kč – Snížené: 60 Kč