školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Koncert

Bryan Eubanks/Xavier Lopez & Fuck It Duet

elektroakustická improvizace
Po 2.12. - 19:30

Dvě polohy elektroakustické improvizace budeme moci na vlastní kůži zažít první prosincové pondělí v galerii Školská 28, jejíž dramaturgie se již dlouhodobě zaměřuje právě na různé podoby improvizace. První duo, Eubanks/Lopez, představí spíše jemnější, čistší polohu za užití akustického saxofonu a počítačového softwaru ppooll. Domácí formace Fuck It Duet si naopak libuje v syrovější, špinavější poloze, která je schopná přetavit jakýkoli odpad ve slastný požitek z hudby.

Eubanks/Lopez duo
Bryan Eubanks (1977) se řadí mezi hudebníky experimentální scény a živé elektroniky. Vyrůstal ve stepní krajině státu Washington a původně se věnoval fotografii, než se na konci 90. let zapojil do hudební scény v Portlandu ve státě Oregon. V roce 2001 založil s Jeanem Paulem Jenkinsem a Josephem Fosterem tamní label Rasbliutto. V letech 2005-2013 se aktivně zapojoval do dění v New Yorku a nyní žije v Berlíně. Neprošel žádným formálním studiem hudby a jako samouk hraje na soprán saxofon, vlastní elektroniku a tvoří počítačovou hudbu. Improvizuje, skládá a vyvíjí zvukové instalace zkoumající akustickou holografii.

Xavier Lopez žije od roku 2006 v Paříži. Jako samouk si vyvinul vlastní specifický přístup k hraní na laptop, při němž klade důraz na minimalistické a syntetické prvky: sinusové vlny, bílý šum, zpětné vazby, oscilátory. Pro svou tvorbu nachází inspiraci v širokém spektru estetiky stejně jako ve vnímání, okolí, teorii. Vystupuje v různých uskupeních nejčastěji v Evropě a Spojených státech: duo Axolotl s fagotistkou Dafne Vicente-Sandoval, Rojo s elektronikem Miguelem A. Garciou, sinn.osc s Juanem Matosem Capotem (vlastnoruční oscilátory, upravená rádia). Mezi další jeho příležitostné improvizační spoluhráče patří Bertrand Gauguet, Bonnie Jones, Ferran Fages, Chris Cogburn, Jassem Hindi a další. Od roku 2010 v Paříži pořádá koncertní sérii Trashvortex.

Fuck It Duet
Fuck It Duet je název prvního alba dua k!amm/Pelikán, který byl posléze povýšen na jméno celého projektu, potažmo strategie, jež vedla k jeho založení. Fuck It Duet vznikl během koncertu skupiny Ruinu, odehraného bez třetího stabilního člena, Ondřeje Paruse. k!amm s Pelikánem pracují s elegancí hrobníků: tam, kde začíná být nesmyslná snaha strukturovat zvuk, pořád má jistou cenu ho odklízet. Je lhostejné, zda jejich nástroje mají tlačítka, struny, klávesy, hubičku či drátky, jejich zvukové performance jsou vždy vedeny především radostí i utrpením z vyvázání. Na otázku případných posluchačů, proč má smysl něco takového dělat, lze jednoduše odpovědět replikou Clinta Eastwooda z filmu Pro hrst dolarů: „Znal jsem kdysi lidi, jako jste vy. Nikdo jim nepomohl…“

k!amm je zakladatel vydavatelství KLaNGundKRaCH a Blood in the Boat Records a člen skupin Ruinu, No Pavarotti, Rouilleux, Mooncup Accident a proměnlivého uskupení K&K Kollektiv. Organizuje koncerty epxerimentální hudby a je dramaturgem pravidelné koncertní série A2+ a festivalu KontrA2punkt.

Patrik Pelikán je hráč na dechové nástroje (alt a soprán saxofon, klarinet), havajskou kytaru a elektroniku. Po letech hraní s psychedelickorockovou formací Psychedelický flákač na odstřel se stal v roce 2008 členem skupiny Ruinu volně se pohybující mezi noisem a volnou improvizací. Je členem skupin Žužu (s Romanem Krzychem a Ivetou Plnou) a 2 Horses Too Many (s Petrem Vrbou) a Pražského improvizačního orchestru. Na labelu KLaNGundKRaCH vydal na kazetě dvě sólové nahrávky: Hortus Conclusus (split s Ruinu, 2012) a Drift (2013).

Vstupné: 80 Kč – Snížené: 60 Kč