školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Děda

Odborná spolupráce: Josef Moucha
31.1.27.2.
Po 10.2. - 19:00

Audiovizuální instalace Děda, která proběhne souběžně v Komunikačním prostoru Školská 28 a v Galerii E připomíná téma mezigeneračního míjení. Adam Podhola (1987), jeden z organizátorů projektu, navázal prostřednictvím fotoalb z 50. a 60. let užší vztahy se svým prarodičem Jánem Hrubým (1929). Vedle fotografova vnuka tvoří tým iniciátorů projektu další absolventi různých vysokých škol: Kateřina Frejlachová (1986) a David Hájek (1986). Médium fotografie je zaujalo jak kvalitami formy, tak obsahu. Zamýšleným těžištěm výstavy byly zpočátku závěsné exponáty, neboť barevný nosič přesahuje ve svém původním zpracování kategorii běžné rodinné fotografie. V Komunikačním prostoru Školská 28 však dostalo přednost zdůraznění příběhu setkání dvou generací, tedy sociální role média. V Hrubého snímcích nepřevládá estetický rukopis a galerijní potenciál. Předurčeny byly k privátnímu zachycení prožitků. Přesunem do kontextu současnosti ovšem nabývají ozvěny individuálních vzpomínek nadosobního rázu.

Projekci 235 záběrů (vybraných z více než čtyř stovek snímků) doplňí zvuková instalace audiozáznamů a katalog. Projekt se tedy vztahuje také k poměru obrazu a osobního svědectví. Publikaci uvádí text Josefa Mouchy. V Galerii E seniorského Centra Elpida bude umístěno na patnáct zvětšenin.

Doprovodný program:

čtvrtek 20. 2. 15.00 Těsto našich babiček /Galerie Školská 28/
sobota 22.2. Mezigenerační fotomaraton /Centrum Elpida a Galerie Školská 28/
čtvrtek 27. 2. 18.00 Projekce a poslech obrazových a/nebo zvukových rodinných záznamů, listování rodinnými alby. /Galerie Školská 28/
středa 12. 3. 15:00 Správa a archivace fotografií. Seminář digitální fotografie pro seniory. (Centrum Elpida)

Iniciátoři projektu: Adam Podhola / David Hájek / Kateřina Frejlachová
Odborná spolupráce: Josef Moucha
Technická spolupráce: Stanislav Abrahám, Michal Kindernay, Jan Bartoš

Spolupracující organizace: Galerie Školská 28, Elpida, o.p.s.
Podpora: Magistrát hlavního města Prahy, Ministerstvo kultury ČR, Evropský program Mládež v akci

VÝZVA
Našli jste doma staré rodinné album, negativy, 8mm film nebo zvukovou nahrávku, které pořídili Vaši dědečkové nebo babičky? Nevíte jak je přehrát a jste zvědaví na to, co na nosičích je? Chtěli byste podobné materiály zapůjčit na výstavu a/nebo je společně se svými prarodičemi představit?

V únoru 2014 proběhne v Galerii Školská 28 a v galerii Elpida audiovizuální výstava s názvem “Děda”. Budou zde například vystaveny nalezené barevné fotografie z 50. let, které našel vnuk u svého děděčka a fotky amatérského fotografa a nadšeného leteckého příznivce spustily diskuzi o minulosti a současnosti. Součástí výstavy budou tématické večery “pro prarodiče a vnoučata", kde máte možnost rodinné filmy a zvukové nahrávky představit, promítnou či přehrát. 

Výstava je pokračováním většího cyklu Galerie Školská 28, věnovaného interpretaci dobových dokumentů 20. století. V širším kontextu upozorňuje na slábnoucí komunikaci v rámci rodiny a prostřednictvím starých rodinných alb a autentických zvukových nahrávek rozhovorů se snaží poukázat na řešení, které má každý na dosah ruky. Rodinná alba a záznamy jsou sice soukromé, ale zároveň jsou to autentická svědectví o dějinách, o jedinečných osobních příbězích. Budeme rádi, pokud se aktivně do přípravy výstavy zapojíte.

Výzva k participaci na výstavě zde.

Další fotografie