školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Galerie Díra

Behind the Wall (pro ansámbl)

Lucie Vítková
1.8.29.8.

Při skládání Behind the Wall jsem se inspirovala netradičním charakterem a umístěním Galerie Díra a jako hlavní parametr kompozice jsem zvolila zeď. Ta se prolíná jak do notové struktury skladby (tóny jsou zde poskládané nad sebe jako cihly), tak do rozmístění hráčů a publika během provedení (posluchači jsou v sále a interpreti se nacházejí ve vedlejší místnosti). Pódium tedy zůstává prázdné a zeď se projevuje jako přirozený filtr zvuku. S každým provedením se barva a dynamika mění podle tloušťky zdi, jejího materiálového složení a akustických podmínek.

Pro instalaci jsem vybrala dvě nahrávky, provedené brněnským ansámblem Dunami. První se odehrává za ideálních podmínek ve zkušebně, oproti tomu druhá nahrávka čelila nástrahám koncertní situace. V koncertním provedení se projevuje povaha publika mít hudbu spjatou s přítomností hráče na pódiu. Pokud není interprety vidět, posluchači začnou hudbu vnímat a respektovat až po určitém čase.

Každá z nahrávek má svůj specifický zvukový charakter, prostředí zde má velký podíl na celkovém vyznění. Pokud si tedy připojíte sluchátka do Galerie Díra, máte možnost slyšet, co se děje za zdí.

Obsazení

Ensemble Dunami: syntetizátor - Edgar Mojdl, sopránový saxofon - Radim Hanousek, klarinet - Pavel Zlámal, hlas - Lucie Páchová, akordeon - Lucie Vítková

Celková délka: cca 21 minut

Performance by Lucie Vitkova

About the Artist 

Image 

Performance by Lucie Vitkova