školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 
Dílna

Kinoaparát.cz: Dílna aplikované optiky a akustiky II.

So 18.4. - 10:00

Dílna základních znalostí o vzniku a šíření světla a zvuku. Po obecném úvodu a nastínění širokého spektra možností představí dílna příležitost si s těmito jevy pohrát za užití původních DIY aparátů. Cílem je poskytnout mladým umělcům, scénografům i zvědavcům inspiraci pro netradiční aplikace světla a zvuku na divadelní scéně, v galerijním či veřejném prostoru. Dílna se zaměřuje na analogové způsoby práce se světlem praktikované řadu staletí a je otevřena každému zájemci o danou problematiku bez předchozích znalostí.

Lektoři:
Jan Kulka - zvukový performer, filmař a absolvent Katedry střihové skladby FAMU.
František Týmal - filmař, zakládající člen Kinoaparát.cz a absolvent Centra audiovizuálních studií FAMU.

Dílna bude zakončena projekcí prací obou lektorů - NaClO a Kouzelná skříňka.

Dílna od 10:00 do 19:00
Veřejná projekce: 20:00

Registrace a informace: franta[at]kinoaparat.cz

---

Kouzelná skříňka (Jan Kulka)

Speciální projekční zařízení inspirované výzkumem subjektivních zrakových vjemů, které prováděl Jan Evangelista Purkyně v první polovině 19. století. Jde o volnou adaptaci některých jeho pokusů. Specifické vlastnosti ručně ovládaného aparátu umožňují projekci působící v hraničních oblastech zrakového smyslu, čím otevírají cestu k netušeným světům běžně nevyskytujících se vizuálních vjemů. Fotony a zvukové vibrace mířené do lechtivých míst našich smyslů se můžou stát odrazovým můstkem k nevšednímu introspektivnímu výletu.
délka cca 40 minut

“NACLO” - Sonáta pro 16mm filmové projektory (František Týmal)
NaClO – neboli chlornan sodný- je chemickou látkou obsaženou v běžných domácích čistících prostředcích. Její aplikace na povrch filmového pásu způsobuje vybělení původního obsahu a zároveň stvoření zcela nového. V představení je užito několik 16mm projektorů hrajících filmové smyčky, jež prošly touto chemickou procedurou. Výsledkem je zážitek ze světa mihotajících se abstraktních obrazů a uširvoucího zvuku.
délka cca 20 minut

Vstupné: 300 Kč

Další fotografie