školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Nástrojáři

Hlavní Galerie

Nástrojáři

Michal Cáb, Marek Hlaváč, Veronika Svobodová, Adam Železný, Ladislav Železný
Kurátor: Michal Cáb
11.3.31.3.
Čt 10.3. - 18:00

Jestliže je kladivo jediný nástroj, který máš k dispozici, pak se ti vše jeví jako hřebík. (Zákon nástroje)

Výstava „Nástrojáři“ je pohledem do dílen autorů, které spojuje nestandarní přístup k vytváření hudebních nástrojů. Kromě nástrojů se zde odkrývají i specifické přístupy a metodologie, které jsou v každém nástroji latentně přítomné. Škála výrazů osciluje mezi utopií a naivitou. Nové a jiné nástroje zakládají možnost nevšedních způsobů hraní, kompozice i akustických zkušeností. Soustředění na proces vytváření nástroje vyžaduje specifickou blízkost vztahu umělce a prostředků, se kterými zachází.

Téma nástrojů a jejich tvůrců dalece přesahuje horizont možností této výstavy. Navzdory tomu, že výstava samotná je úzkou sondou, ji lze nahlédnout jako poukaz na problematiku, která se díky každodennosti stala neproblematickou. Možná že právě díky všudypřítomnosti nástrojů jde o téma, jež je aktuálnější než kdy jindy a možná že právě proto dnes emblematické slogany jako „instrument is the message“ Kima Casconeho a „software is the message“ Lva Manoviche zní tak naléhavě.

Nástroje nás v dnešním světě téměř všudypřítomně obklopují. Jsou zde, i když na ně výslovně nemyslíme: když spíme, hlídají termostaty teplotu našich domovů, budíky odměřují zbývající čas odpočinku a HFT boti mezitím provádí nespočet transakcí. Nejrůznější nástroje nás usvědčují z našich schopností a neschopností. Obecně pojímané nejsou pouhým prodloužením našich smyslů, ale souvisí s tím, jak se stavíme ke světu a jak jej strukturujeme.

Součástí výstavy je doprovodný program: přednášky Milana Guštara, Michaela Pospíšila, Jana Trojana a společný koncert vystavujících umělců. (neděle 13. a 20. února)

Popisy instalací (viz. plánek v plíloze):

1 – Veronika Svobodová / Automotofóny
Oblast zájmu Veroniky Svobodové vychází z barokních experimentů známých z výzkumu hudebních vynálezů Athanasia Kirchera a fenoménu mechanických hudebních nástrojů souhrnně nazývaných automatofony, které jsou schopné prostřednictvím instalované soustavy rezonančních komponentů zahrát melodii nebo napodobit celý orchestr.

V případě vystavených automatofonů se jedná o anachronické groteskní aparáty zastávající dvojroli hudebního nástroje a výtvarného objektu. Tyto ruchostroje má divák možnost svépomocí uvést do chodu a rozeznít disharmonické erupce a zamlžené šumy prostřednictvím primitivní mechaniky.

2 – Michal Cáb / Poème électronique pour le monde (10min)
Multikanálová instalace Michala Cába je zároveň kompozicí a lo-fi hudebním nástrojem, jehož vývoj započal na residencích v A4 (sk) a pokračoval v galerii Youkobo (jp). Nástroj je zamýšlen jako komentář ke kompozici E. Varése. Prezentace ohledně architektury a provedení nástroje proběhne v rámci koncertu 20. 3. 2015. Po odladění chyb a optimalizaci kódu bude nástroj publikován jako open-source k volnému použití.

Kompozice se spouští/zastavuje tlačítkem a lze jí naslouchat z jednoho bodu nebo se během poslechu volně pohybovat prostorem – skladba zohledňuje oba přístupy. Naslouchat v tichu a se zavřenýma očima je doporučeno.

Poděkování: Georgi Bagdasarov, Aleš Čermák, Borjana Dodová, Ladislav Heryán, Marie Ladrová, David Landa, Alex Moralesová, Štěpán Ondřich, Bronislava Orlická, Kryštof Pešek, Karolína Rossi, Janek Rous, Ito Tari, Adéla Täubelová (in memoriam), Vladimír Tykvart, Tomáš Vaněk, Ondřej Vavrečka.

3 – Marek Hlaváč / Poslechové instruktážní videa
Poslechové instruktážní videa Marka Hlaváče lze aplikovat jak na audiostopu, kterou autor pro výstavu připravil, tak v souvislosti s dalšími vystavenými díly. Instruktáž navádí posluchače k modulování zvukových vln přicházejících do jeho ucha – posluchač ho může přímo napodobovat a vytvořit tak alternativní interpretace zvukových signálů. Hudebním nástrojem se zde stává samotné ucho posluchače,

4 – Adam a Ladislav Železní / Tabula rasa
S každým slyšeným zvukem přichází další zkušenost. Naslouchání zvuků je fenomén podobný procesu grafického záznamu na prázdný list papíru.

Tabula rasa je zvukovou instalací ve které se transformují materiálové dispozice porcelánu do akustického nástroje. Využívá existujícího akustického “fundusu" prostoru, v němž se nachází. Je to zvukový aparát, jehož optické vlastnosti v podobně specifické průsvitnosti, barvy a pevné konsistence, odkrývá očím skrytou existenci zvuků. Do prostoru jsou vysílané jemné impulzy, jejichž frekvence v souzvuku mikrotonálně obíhají fundamentální frekvence tří porcelánových objektů. Použitý materiál představuje pro tento účel vhodné medium, přes které se dá poslouchat, ale není na něm zvukově nic zaznamenané. V tomto směru zůstává možná navždy nepopsatelný. Jde pouze o další zkušenost pro uši.

Nástroj je ve své podstatě perkusivní - ovládá se jemnými údery do porcelánových objektů.

Michal Cáb (* 1980) je zvukový a multimediální umělec zabývající se převážně noisovou improvizací, programováním syntetizátorů, zvukovými instalacemi a audiovizí. Vystudoval teologii a postgraduálně Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru Intermédia III. Tomáše Vaňka. Ve své pedagogické i umělecké praxi se zaměřuje na aplikaci otevřeného software napříč různými oblastmi. Jeho doménou je operační systém Linux a programovací jazyk Pure Data, jejichž možnosti využívá v galerijním, koncertním i divadelním kontextu. Realizoval řadu hudebních doprovodů pro divadelní představení i výstavních projektů.

Marek Hlaváč (* 1985) studuje na Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru Intermédia III. Tomáše Vaňka. Ve svých performancích, instalacích a site-specific projektech prozkoumává především možnosti kolektivity a participace v oblasti zvuku, za použití prostředků sahajících od zvuků, které má každý vždy při ruce, až po zvuky na okraji slyšitelného spektra.

Veronika Svobodová (* 1986) vystudovala obor kamenosochařství na SUPŠ v Uherském Hradišti a v roce 2015 absolvovala obor scénografie alternativního a loutkového divadla pod vedením Tomáše Žižky a Roberta Smolíka na DAMU v Praze. V průběhu studia se zúčastnila stáže v Lublani 2013, kde spolupracovala s režisérem Matijou Solcem na senzorickém představení pro děti “Močeradek gre čez cesto“. V roce 2014 se podílela na autorské inscenaci režisérky Kláry Hutečkové “Oblovka“ a roce 2015 v rámci festivalu Artijuli v Norsku na ostrově Senja spolupracovala s ilustrátorkou Alžbětou Zemanovou na interaktivní instalaci “BU“. Společně s Annou Krtičkovou od roku 2014 provozují bytové divadlo “Pouť“. Zabývá se tvůrčí aktivitou na periferii specifických míst soukromých bytů a zahrad nebo veřejného prostoru. Žije a pracuje v Praze.

Adam Železný (* 1986) je milovníkem materiálů, obzvláště přírodních. S tím úzce souvisí možnosti zpracovávání a řemeslo. V průběhu studií na SUPŠ v Bechyni začal pociťovat jistou náklonnost ke keramickým materiálům a jejich zpracovávání. Proto ve studiu dál pokračoval na vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, v atelieru Keramiky a porcelánu, kde v roce 2014 diplomoval pod vedením Maxima Velčovského. Příležitostně pracuje také s výbušninami.

Ladislav Železný (* 1979) vystudoval SUPŠ v Bechyni a na FaVU v Brně absolvoval v roce 2004 v ateliéru V-M-P. Jako zvukový a hudební konstruktér působí v Českém rozhlase v oblasti realizace rozhlasových her, dokumentů a speciálních projektů. Od roku 2008 spolupracuje na intermediálním projektu rAdioCUSTICA (radioart.cz). V roce 2011 se stal jedním z deseti finalistů projektu “Europe - a sound panorama” v ZKM. Vytvořil zvukové a hudební kompozice pro krátké filmy (Monoskop No.3 - 2011, Monkey King - 2010), rozhlasové hry (Enigma Emmy Goring - 2010, Pro patria mori - 2014, Laska a peníze - 2015). V průběhu let 2006-11 se hudebně podílel na projektech neverbálního divadla a současného tance (Extraction, Vrstvení, Iné ráno, Intenzita neviditelného). Vytváří zvukové instalace (Hlavou proti zdi - 2012, Tabula rasa - 2013), radiofonické a akusmatické kompozice (Before During After - 2007, ŠUM - 2012, 220 sound layers in five minutes - 2011, ZERO - 2014). Příležitostně provádí společné audio performance (Skupina C, Skupina B, Naru Tigama, OEM arts).

Další fotografie 

vernissage
vernissage
vernissage
vernissage
vernissage
vernissage
vernissage
vernissage
vernissage
vernissage
vernissage
vernissage
vernissage
vernissage

The Instrument Makers

Hlavní Galerie

The Instrument Makers

Michal Cáb, Marek Hlaváč, Veronika Svobodová, Adam Železný, Ladislav Železný
Curator: Michal Cáb
11.3.31.3.
Čt 10.3. - 18:00

If the hammer is the only available tool you treat everything as it is a nail.
(The instrument´s law)

The exhibition “The Instrument Makers” is a look at works by artists who bring unconventional methods to the creation of musical instruments. In addition, their specific methodologies expose latent features present in these instruments, using expressive forms ranging from utopianism to naïvté. New and distinctive instruments form the basis for unusual playing techniques, compositions and listening experiences. Concentrating on the process of making instruments reveals a specific intimacy between the artist and the means of creation.

The theme of instruments and their creators goes far beyond the possibilities of this exhibition. Despite the narrowness of this probe, the exhibition serves to represent certain questions which have, due to their apparent self-evidence, come to be seen as non-problematic. The subject seems more relevant than ever, which perhaps lends so much urgency to such emblematic slogans as Kim Cascone’s “the instrument is the message” and Lev Manevich’s “the software is the message”.

In today’s world, instruments are an ever present part of our surroundings. They are here even when we do not think about them: when we sleep, the thermostat looks after the temperature of our homes, the alarm clock measures the time until we need to get up and HFT bots in the meantime have conducted numerous transactions. An array of tools convince us of both our abilities and remind us of our frailties. We generally simply accept them, not merely as extensions of our senses, but as parts of how we structure the world around us.

Accompanying program: lectures by Milan Guštar, Michael Pospíšil, Jan Trojan (March 13, 6 PM) and a concert of performing artists (March 20, 7.30 PM).

Michal Cáb (* 1980) is a sound and multimedia artist based in Prague, Czech Republic. His artistic practice is centered on the mediums of noise improvisation, programming and the construction of specific audio visual instruments, while he also utilizes and teaches about open-source technologies. Michal finished his Ph.D. at the Academy of Fine Arts in Prague (Studio of Intermedia Work III / Tomáš Vaněk School) which was focused on the use of programming languages as a basic artistic tool and the use of the programming language Pure Data in different artistic contexts. Occasionally he collaborates with other artists who work in the mediums of theater and visual arts. Michal is part of the livecoding band k-o-l-e-k-t-i-v.github.io. 

Marek Hlaváč (* 1985) studied at the Academy of Fine Arts in Prague in the Studio of Intermedia Work III / Tomáš Vaněk School. In his performances, installations and site-specific projects, he mainly explores the possibilities of collectivity and participation in audio, using means ranging from sounds that everyone has at hand, to the sounds on the edge of the audible spectrum.

Veronika Svobodová (* 1986) studied sculpture at the School of Applied Arts in Uherské Hradiště and in 2015 graduated in Stage Design of Alternative and Puppet Theatre under the direction of Tomas ŽiŽka and Robert Smolík at the Academy of Performing Arts in Prague. During her studies she participated in internships in Ljubljana in 2013, where she worked with director Matija Solca on sensory performance for children "Močeradek gre čez cesto." In 2014 she participated in the original production directed by Klára Hutečková "Oblovka" and in 2015 the festival Artijuli in Norway on the island of Senja collaborated with illustrator Alžběta Zemanova's interactive installation "BU". Together with Anna Krtičková since 2014 Svobodová runs home theater "Pilgrimage". It deals with a creative activity on the periphery of specific sites of private dwellings and gardens or public spaces. She lives and works in Prague.

Adam Železný (* 1986) is a lover of materials, especially natural. This is closely related to the possibility of processing and trade. During his studies at the Secondary School in Bechyně he began to feel a certain affection for ceramic materials and their processing. Therefore, in the study he continued on the Academy of Arts, Architecture and Design in Prague, in the studio pottery and porcelain, where he graduated in 2014 in the studio of Maxim Velčovský. Occasionally also works with explosives.

Ladislav Železný (* 1979) studied at the School of Applied Arts in Bechyně and Fine Arts in Brno where he graduated in 2004 in the studio of M-V-P (multimedia-video-performance). He works for the Czech Radio as a sound and music engineer in the realization of radio dramas, documentaries and special projects. Since 2008 he collaborates on the project rAdioCUSTICA intermediate (radioart.cz). In 2011, he became one of the ten finalists of the project "Europe - a sound panorama" at ZKM. Created sound and music compositions for short films (Monoskop No.3 - 2011, Monkey King - 2010), radio plays (Enigma Emmy Goring - 2010 Pro patria mori - 2014 Love and Money - 2015). During the years 2006-11 musically contributed to projects for non-verbal theater and contemporary dance (Extraction, Vrstvení, Iné ráno, Intenzita neviditelného). Creates sound installations (Hlavou proti zdi - 2012, Tabula rasa - 2013), radiophonic and acousmatic composition (Before During After - 2007, ŠUM - 2012, 220 sound layers in five minutes - 2011, ZERO - 2014). Occasionally performs common audio performance (Skupina C, Skupina B, Naru Tigama, OEM arts).

Další fotografie 

vernissage
vernissage
vernissage
vernissage
vernissage
vernissage
vernissage
vernissage
vernissage
vernissage
vernissage
vernissage
vernissage
vernissage