školská 28

komunikační
prostor

Toto je archivní stránka ukončeného projektu z roku 2016.
This is an archived web site for a project that ended in 2016.
 

Slovo se musí státi masem, duše žízní

Discussion Screening Concert

Slovo se musí státi masem, duše žízní

80 let od vydání Henry Millerova Obratníku Raka (1934)
Moderuje: Ondřej Skovajsa
Zahraje: Paumanok
Thu 6.11. - 18:00

Tato kniha jde ke kořenům a ryje pod nimi, aby se dobrala podzemních pramenů.

– Anaïs Nin

Debata připomene Millerův odkaz pro život i umění. Millerovo dílo zapustilo v Československu hluboké kořeny: Vůbec první překlad Tropic of Cancer do cizího jazyka byl právě český překlad od Quido Paličky, který vyšel v nakladatelství Václava Čejky s obálkou Henriho Matisse v Praze na podzim 1938. Millerovo dílo ovlivnilo autory kolem Skupiny 42, Bohumila Hrabala, Vladimíra Boudníka, český underground a nepřestává oslovovat nové generace.

Vedle obsáhlého literárního díla, které však zároveň na „pouhou literaturu“ plije, maloval Miller celý život akvarely (některé vyšly česky i knižně v knize Insomnie, 2007) a věnoval řadu pronikavých studií vedle literatury (Arthur Rimbaud, Walt Whitman, James Joyce, D. H. Lawrence, Marcel Proust, Honoré de Balzac) i výtvarnému umění (Hans Raichel, Henri Matisse, Surrealistická skupina), fotografii (Brassaï) a filmu (Louis Buňuel, Gustav Machatý).

Účast v debatě přislíbili: spisovatel Vladimír Binar, básník Adam Borzič, anglista a Millerův překladatel Rudolf Chalupský, Pavla Jonssonova, která učí o subkulturách na Anglo-americké vysoké škole v Praze, literární historik Tomáš Pavlíček, jenž přiblíží prvorepublikovou cenzuru, a překladatel a publicista Josef Rauvolf. Debatu moderuje Ondřej Skovajsa. K vidění budou i krátké dokumentární filmy o Henry Valentine Millerovi. Několik písní zahraje skupina Paumanok.

Vstup volný

Images 

The Word Must Become Flesh, The Soul Thirsts

Discussion Screening Concert

The Word Must Become Flesh, The Soul Thirsts

80th anniversary of the publication of Henry Miller's iconic Tropic of Cancer (1934)
Moderated by: Ondřej Skovajsa
Concert: Paumanok
Thu 6.11. - 18:00

A debate to remind us how deeply Henry Miller’s book has become rooted in the Czechoslovak milieu. The first foreign language translation of Tropic of Cancer came out in the Czech language, from the V. Čejka publishing house, in a wrapper by Henri Matisse, in the fall of 1938. Miller's work influenced artists such as Group 42, Bohumil Hrabal, Vladimir Boudník, the Czech underground, and continues to reach new generations.

Debate participants (may) include: Vladimir Binary, a literary historian and editor; Adam Borzič, poet; and Tomas Pavlicek, head of the literary archive PNP. The debate will be moderated by the Americanist Andrew Skovajsa. The exhibition will also includes a short documentary film about Henry Valentine Miller, and the group Paumanok will play.

Images