vs. Interpretation

Zdá se, že časy hudebníků specializujících se na improvizaci dávno minuly. Dnes je nutné a pro umělce celkem běžné pracovat v různých oblastech, spolupracovat přes oborové, politické i kulturní hranice. Nejrůznější výrazové prostředky a situační rámce – živá vystoupení, instalace, site-specific, intervence ve veřejném prostoru a kompoziční prvky, se neustále proměňují a kombinují. Oba původně soupeřící koncepty, tedy začít od čistého stolu s improvizací, nebo se spíš spolehnout na pravidla a algoritmy, jsou dnes prostě jen možností výběru ze všech těch žánrů a nástrojů, kterou nabízí současná umělecká praxe.

 

Festival vs.Interpretation rozšiřuje v roce 2016 svůj záběr a obrací se k improvizované hudbě a zvukovému umění. Program odpovídá aktuálnímu stavu těchto uměleckých disciplin a současně by měl být také výzvou k novému pohybu. Jednotlivá vystoupení i celková dramaturgie festivalu jsou v různých souvislostech  provázány. Festival se odehrává především na několika místech  Prahy 7 – v Holešovicích. Hlavním prostorem je Studio Alta, ale nejrůznější zvuková a pohybová představení mohou návštěvníci festivalu zhlédnout i v mnoha jiných místech: například ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze, v budově bývalých Elektrických podniků u stanice Vltavská, v divadle Alfred ve dvoře, nebo ve Staré čistírně odpadních vod v Bubenči. Diváci mohou také navštívit audiovizuální hi-tech performanci v Institutu intermédií (IIM) na ČVUT nebo kinetické a zvukové instalace v nedávno otevřeném prostoru Centra pro současné umění Praha a v Galerii Školská 28.

Festival vs. Interpretation pokračuje ve svém hlavním poslání, jímž je podpora spolupráce mezi etablovanými zahraničními a místními uměleckými komunitami, tedy zapojení umělců z české a slovenské scény do mezinárodního kontextu. Návštěvníky čeká mnoho jedinečných akcí, včetně premiéry díla Christofa Kurzmanna vytvořeného ve spolupráci s Pražským improvizačním orchestrem v rozšířeném mezinárodním složení, nebo nového projektu Julyena Hamiltona, Andrey Parkins a Ute Wassermann, který vzniká ve spolupráci se skupinou českých a slovenských tanečníků.

Festival také rozšiřuje ustálená geopolitická teritoria Západu a uvádí významné průkopníky improvizované hudby na Blízkém východě - Libanonce Christine Abdelnour, Mazena Kerbaje, Sharifa Sehnaouiho a Raeda Yassina. Kerbaj je nejen hudebník, ale také uznávaný výtvarný umělec a spisovatel. Na výstavě jako součást festivalu představí soubor svých kreseb. Yassin  spolu s Paedem Concou ze Švýcarska uvede společný projekt Praed+, na kterém spolupracují s českými hudebníky Marcelem Bártou, Janem Jiruchou a Pavlem Zlámalem.

Dramaturgie nabízí také pohled do výzkumných laboratoří transdisciplinárního umění, nových technologií a alternativních řemesel. Je to například tvůrčí dílna s Knutem Aufermannem ze sdružení Radio Mobile, zaměřené na improvizovanou hudbu, circuit bending, umělecké rádio a mini FM technologie. Na jiném workshopu - také v Institutu intermédií, představí Martha Mooke ve spolupráci s programátorem a hudebníkem Thomasem Martinezem možnosti využití nového softwaru určeného na práci s prostorovým zvukem a živým obrazem a využívajícím herní engine známého programátora Scotta Dravese. Tento projekt včetně světové premiéry vznikl ve spolupráci s newyorskou uměleckou laboratoří Harvestworks.

Programovou sekci zvukového umění a instalací představí Hans van Koolwijk, Christof Migone, Novi_sad, Luboš Fidler a další. Festival nezapomíná ani na pedagogický aspekt a nabízí vedle dílen také sérii veřejných přednášek na HAMU, během nichž Bob Ostertag, Hanna Hartman a Lê Quan Ninh seznámí posluchače se svými přístupy ke skladbě a improvizaci a promluví také o dílech, která uvedou v průběhu festivalu.
vs. Interpretation nabízí v průběhu jednoho týdne  ve svém druhém vydání jedinečnou příležitost seznámit se s mnoha různými přístupy, metodami a nástroji současného umění v dílech více než čtyřiceti umělců na více než třiceti vystoupeních. Bohatý program festivalu zahrnuje také aktivity pro děti a studenty a mnoho akcí je volně přístupných. Další informace, včetně přehledu míst konání a informací o vstupenkách, naleznete v programu festivalu.

Petr Vrba, Cynthia Plachá, George Cremaschi, Miloš Vojtěchovský
Praha, duben 2016

Partneři

Pořadatelem vs.Interpretation  je nadace Agosto Foundation, nezisková organizace založená v roce 2013  pro podporu sociálních a kulturních aktivit.

Festival by nemohl vzniknout bez podpory našich partnerů. Tímto jim velmi děkujeme!

Studio ALTA, Alfred ve dvoře, Veletržní palác NG, Institut intermédií - FEL ČVUT, HAMU, Centrum a Nadace pro současné umění Praha, Stará čistírna odpadních vod v Bubenči, Galerie INI, Galerie Školská 28Goethe Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze, Slovenský inštitút Praha, the Swiss Arts Council Pro Helvetia, Velvyslanectví Nizozemského království,

Mediální partneři 

Český rozhlas, Radio 1, HIS voice, ArtMap, Radio Wave

vs. Interpretation